Ivermectine geen behandeloptie bij COVID-19

In tegenstelling tot berichten die opduiken, is het niet waarschijnlijk dat ivermectine (ook beschikbaar als Mectizan) van MSD een potentieel veilige en werkzame behandeloptie biedt bij COVID-19. Dat zegt een wetenschappelijk team van MSD in een statement dat Arts en Auto desgevraagd van de farmaceut kreeg toegestuurd.

In april 2020 meldden we al dat invermectine als mogelijke behandeloptie afviel, hoewel in pre-klinisch onderzoek een positief effect leek op te duiken. De dosis die zo’n effect eventueel in mensen zou kunnen hebben, zou naar verwachting echter zó hoog zijn, dat het middel niet als realistische optie in aanmerking kwam, meldde MSD destijds.

Desalniettemin verschijnen regelmatig berichten waarin wordt gemeld dat inmiddels nieuw klinisch onderzoek heeft plaatsgevonden, waaruit zou blijken dat invermectine wél werkzaam en veilig is in een dosis die door mensen goed verdagen wordt. Uit het statement dat MSD ons stuurde blijkt echter dat het wetenschappelijk team dat in reactie op de uitbraak van COVID-19 onderzoek deed naar de vraag of het middel ingezet zou kunnen worden daar anders over denkt:

“Op basis van een uitvoerige literatuurstudie en onze eigen preklinische, klinische en post-marketing studies met ivermectine is vastgesteld dat de concentratie ivermectine die nodig is om een potentieel antiviraal effect op SARS-CoV-2 te bereiken, aanzienlijk hoger zou zijn dan de dosis waarvan momenteel bekend is dat die over het algemeen veilig en goed te verdragen is”, stellen de wetenschappers. “Daarom heeft MSD de conclusie getrokken dat het niet waarschijnlijk is dat ivermectine een potentieel veilige en werkzame behandeloptie is van een SARS-CoV-2-infectie.”

‘MSD blijft uitkomsten van alle studies in relatie tot het ivermectine en de behandeling van COVID-19 nauwgezet volgen’

Het team meldt verder dat MSD de uitkomsten van alle studies die beschikbaar zijn of beschikbaar komen in relatie tot ivermectine als behandeling van COVID-19 nauwgezet blijft volgen om te zien of daarin bewijs te vinden is voor de werkzaamheid en veiligheid. MSD zegt verder dat het klaarstaat om de bij het bedrijf bestaande expertise in te brengen als klinische data verschijnen die overtuigend bewijs leveren van een positieve afweging van de risico’s en de voordelen van het gebruik van ivermectine bij COVID-19. Het wetenschappelijk team vindt het echter belangrijk te vermelden dat MSD niet gelooft dat de data die momenteel beschikbaar zijn de veiligheid en werkzaamheid van het middel ondersteunen “in andere doseringen en populaties dan die zijn vastgelegd in de voorschrijfinformatie van de goedkeuringsinstanties.” Om die reden richt MSD de onderzoeksactiviteiten op de ontwikkeling van kandidaat-geneesmiddelen tegen COVID-19 met een grotere kans op succes.

Overigens heeft het Amerikaanse National Institute of Health’s COVID-19 Treatment Guidelines Panel de richtlijnen omtrent ivermectine vorige maand geupdatet. Het panel liet optekenen dat, onder ”resultaten uit voldoende onderbouwde, goed ontworpen en goed uitgevoerde klinische studies nodig zijn om verdere richtlijnen te geven over de rol van ivermectine bij de behandeling van COVID-19.”

8 Reacties Reageer zelf

 1. Teun Wolzak
  Geplaatst op 7 februari 2021 om 12:41 | Permalink

  Gezien het belang van potentieel werkzame medicijnen tegen COVID-19 ben ik dan wel heel benieuwd naar de genoemde wetenschappers en hun uitvoerige literatuurstudie. Waar kan ik dit vinden?

 2. Henk van Diermen
  Geplaatst op 8 februari 2021 om 09:23 | Permalink

  C19ivermectin.com

 3. E.Kriek
  Geplaatst op 8 februari 2021 om 18:58 | Permalink

  Wel stellig zijn dat Ivermectine werkzaam is, maar niet eens kunnen Googlen?

  https://www.merck.com/news/merck-statement-on-ivermectin-use-during-the-covid-19-pandemic/

 4. ALF vad Boogert
  Geplaatst op 15 februari 2021 om 17:52 | Permalink

  Uit eigen waarneming kan ik u zeggen dat het goed werkt. 12-15 mg Ivermectine op dag een en drie.
  Op dag twee heeft uw patient weer lucht.
  Het mag ook off label worden toegepast in overleg met uw apotheker die de risk/ benefit kan doen en na informatie van de patient.
  Probeer en rapporteer. Weg met de anti-propaganda!
  The test of the pudding is in the eating!

 5. E.Kriek
  Geplaatst op 15 februari 2021 om 20:54 | Permalink

  ‘ The test of the pudding is in the eating!’

  Deze heeft u geleend van Jomanda, vrees ik.

  Zie hier:

  https://www.ntvg.nl/artikelen/nieuws/ivermectine/volledig

  ‘ Drie grote lopende studies (RECOVERY, REMAP-CAP en PRINCIPLE) hebben daarom de beschikbare ‘evidence’ beoordeeld. Ze concludeerden dat op basis van de nu bekende data geen aanbeveling gegeven kan worden voor het gebruik van ivermectine ‘

  Met alle respect voor uw waarnemingen, natuurlijk.

 6. Richard Kleinegris
  Geplaatst op 22 februari 2021 om 15:34 | Permalink

  hoe kijkt men naar de ervaringen in de ndiase deelstaat Uttar Pradesh, waar Ivermectin kennelijk wel als middel tegen Covid is ingezet en men een significante afname van dit ziektebeeld ziet?

 7. Fabian
  Geplaatst op 23 februari 2021 om 17:36 | Permalink

  Natuurlijk adviseert MSD dit. Het bedrijf heeft aantoonbaar andere (commerciële) belangen. MSD (Merck) heeft vorig jaar een ander farmaceutisch bedrijf overgenomen voor miljoenen dollars en ontvangt bovendien miljoenen dollars aan onderzoeksubsidies van de Amerikaanse overheid om onderzoek te verrichten naar mogelijke behandelingen bij COVID-19. MSD heeft zodoende geen enkel belang bij een bestaand werkend middel, laat staan een dermate goedkoop middel waar weinig aan te verdienen valt.

 8. Klaas
  Geplaatst op 24 februari 2021 om 11:53 | Permalink

  Fabian, waar haal je deze informatie vandaan? Het is betrouwbaar als je de bron vermeld.
  Je verhaal klinkt logisch maar moet wel op feiten zijn gebaseerd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*