Ja want, nee tenzij
De recente waarschuwing van de Autoriteit Consument & Markt dat ze strenger gaat toezien op ziekenhuisfusies heeft zijn eerste fusieslachtoffer opgeleverd. De fusie tussen het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en de St Anna Zorggroep in Geldrop gaat niet door. Het wordt met de aanvullende eis van de ACM om een vergunning aan te vragen allemaal te ingewikkeld en te duur, stellen de ziekenhuizen.
Toch is er iets vreemds aan de hand met het proces van toestemmingsverlening voor ziekenhuisfusies. Waar in het geval van de fusie tussen de Amsterdamse ziekenhuizen AMC en VUmc de Nederlandse Zorgautoriteit problemen voorzag, is de situatie in de Eindhovense regio precies andersom. Daar gaf de NZa al wel toestemming om verder te gaan met de fusie, maar ligt nu dus weer de ACM dwars. De twee partijen lijken het soms maar moeilijk met elkaar eens te kunnen worden. Dat moet toch beter kunnen, denk je dan.
Er is iets vreemds aan de hand met het proces van toestemmingsverlening voor ziekenhuisfusies
Ondertussen doet oud-hoogleraar Guus Schrijvers de oproep aan de ACM om haar fusieverbod te combineren met het stimuleren van samenwerking tussen ziekenhuizen. Hij noemt concrete voorbeelden van wat hij met die samenwerking voor ogen ziet: een gezamenlijk inkoopbureau stichten, een eigen soft- en hardwarebedrijf oprichten, regiomaatschappen opzetten. Heel praktische dingen. Sterker nog, ze gebeuren al in de praktijk. Eigenlijk ook wel een beetje een open deur dus die Schrijvers daar intrapt, kun je dan concluderen. Maar dat doet er feitelijk niet zo veel toe. Als die deur maar wijd genoeg open staat, kunnen ACM en NZa er zelfs gezamenlijk doorheen. Dat zou ook wel eens verfrissend zijn.
1 reactie
De wegen van de ACM zijn ondoorgrondelijk zullen we maar zeggen. Bij tal van eerdere fusies had ik de argumenten over inperken van de keuzevrijheid kunnen volgen. Juist in Zuidoost Brabant met (nu) vier ziekenhuizen in een regio met circa 800.000 inwoners, liggen allemaal vrij dicht bij elkaar. De recente informatie over de kosten, ook hierover is een discussie gaande, zal mogelijk veel belangrijker zijn geweest in de overwegingen van de ACM.
Zou dit het begin zijn van een de-fusie beweging?
Het wordt tijd dat de politiek zijn visie op de organisatie van de ziekenhuizen geeft. Het paradigma van groot, groter en grootst lijkt ten einde.
Hoe ziet het ziekenhuis landschap in Zuidoost Brabant en breder in Nederland er eind volgend jaar uit?
Gerben Welling
12 december 2017 / 13:05