Jaaropgave

In de eerste maanden van elk jaar ontvangt u jaaropgaven van diverse instanties. Zo stuurt de gemeente u de factuur voor een jaar lang wonen en verstrekken financiële instellingen u informatie over uw bezittingen en schulden. Vervolgens moeten velen daarna zelf ook een soort jaaropgave doen, maar dan aan de overheid in de vorm van een belastingaangifte. Dat kunt u vaak zelf met behulp van de ‘vooringevulde aangifte’ en anders wordt u daarin vast professioneel bijgestaan door een belastingadviseur of accountant.

Jaaropgaven worden vaak ervaren als vervelend administratief gedoe, niet iets waar het hart van de gemiddelde zorgprofessional sneller van gaat kloppen. Noodzakelijk kwaad en een van de nadelen van onze overgereguleerde bureaucratische wereld. In die hoek zit het. Maar, Cruijffiaans of niet, aan elk nadeel zit in dit geval toch ook wel een voordeel. Met jaaropgaven en belastingaangifte is er namelijk automatisch elk jaar een moment waarop u noodgedwongen een totaaloverzicht heeft van uw bezittingen en schulden.

Niet iets waar het hart sneller van gaat kloppen

Het is verstandig om dat jaarlijkse moment te benutten voor wat reflectie. Hoe verhoudt uw hypotheekschuld zich tot de WOZ-waarde van uw woning? Heeft u voldoende buffers voor het doen van geplande uitgaven en het opvangen van tegenvallers? Past het risico van uw beleggingsportefeuille nog bij u, of zou u dat door gedeeltelijke verkoop van in koers gestegen aandelenbelangen wat willen matigen? Of heeft u de afgelopen jaren juist relatief hoge banktegoeden vergaard, veel meer dan uw geplande uitgaven en wat u daarnaast ooit als buffer nodig zult hebben? Dan kunt u misschien nu de financiële teugels wat laten vieren of meer risico nemen voor extra financiële armslag later voor u of uw erven. Het (laten) opstellen van een financieel plan kan duidelijk maken wat de mogelijkheden zijn. Als u er zo mee omgaat, zorgen die vervelende jaaropgaven toch nog voor iets goeds.

Laat u bij sparen en beleggen altijd goed adviseren.

Delen