Jan Willem Briët (1940-2022)

Op 12 juli 2022 overleed Jan Willem Briët, gedurende twintig jaar gynaecoloog in het Deventer Ziekenhuis. Hoewel hij al in 2006 met pensioen ging, staat de aimabele arts velen nog helder voor de geest.

Tekst: Adri van Beelen | Beeld: privé

Jan Willem Briët werd op 7 september 1940 in Oegstgeest geboren in een familie die meerdere artsen voortbracht. Hij ging in Apeldoorn naar het Stedelijk Gymnasium en studeerde daarna geneeskunde in Leiden, waar ook zijn beide ouders hadden gestudeerd. Gedurende een aantal jaren was hij werkzaam als tropenarts in Zambia. Dat deed hij met veel plezier, maar uiteindelijk koos Briët de gynaecologie als geneeskundig vakgebied en volgde de opleiding in Nijmegen. In 1978 promoveerde hij op het proefschrift Hormoonspiegels gedurende de menstruele cyclus van de vrouw. De endocrinologie binnen de gynaecologie had zijn grote belangstelling, evenals het onderwerp fertiliteit.

Briët was een bevlogen docent en opleider. Gedurende de jaren waarin hij in het Deventer Ziekenhuis werkte (1987-2006) combineerde hij het gynaecoloog-zijn met zijn taak als onderwijscoördinator UMCG/Deventer. Daarin begeleidde hij veel coassistenten uit Groningen, die altijd zeer enthousiast over hem waren. Maar niet alleen collega’s en studenten waren dol op Briët, ook de patiënten.

‘Een zeer aimabel mens en een aandachtig en geduldig arts’

“De patiënten liepen met hem weg”, vertelt oud-collega gynaecoloog Alice de Bie-Meijerink. “Dat is ook niet vreemd, want Jan Willem was een zeer aimabel mens en een aandachtig en geduldig arts. Hij stelde de patiënten altijd zeer op hun gemak en had alle tijd voor hen. Voor ons collega’s was hij een man die steeds voor ons klaarstond en op wie we konden rekenen.”

Briët was getrouwd en had kinderen. Die stonden op de eerste plaats. Daarnaast was hij gek op muziek. Alice De Bie-Meijerink: “Jan Willem was zeer muzikaal en speelde dwarsfluit en voortreffelijk piano. Hij studeerde consequent elke dag twee uur lang om het spel bij te houden. Het liefst musiceerde hij met andere mensen.”

Briët stond eveneens bekend als een belezen mens. “Hij las veel literatuur in de oorspronkelijke talen”, zegt De Bie-Meijerink. Niet voor niets was hij vrijwilliger in Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer (SAB) en organiseerde hij bij hem thuis zondagmiddaglezingen over de meest uiteenlopende
onderwerpen.”

Enkele jaren geleden schonk hij het kostbare en indrukwekkende middeleeuwse medisch kruidenboek Ortus Sanitatis aan SAB. Het boek uit circa 1507 kwam uit een erfenis van zijn eerste vrouw. Het was ooit van prof. dr. A. Siegenbeek van Heukelom geweest. Nadat Briët het had gelezen raakte hij geïnteresseerd in de geneeskrachtige werking van planten en begon hij aan een Nederlandse vertaling van het boek
te werken.

Jan Willem Briët stierf op 12 juli 2022 aan de gevolgen van een herseninfarct, 81 jaar oud.

Delen