‘Je moet elkaar vertrouwen’

Apotheker Aris Prins noemt vertrouwen het sleutelwoord als het erom gaat als zorgprofessional zelf weer aan het roer te staan. Op het VvAA Congres ‘Zelf aan het Roer’ op 22 juni  in Utrecht geeft hij zijn visie daarop.

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld Phil Nijhuis/DB

 

Aris Prins (38), apotheker uit Poeldijk en onder meer bestuurslid bij de sectie Landelijke Openbare Apo-theken (LOA) van de KNMP, weet hoe het voelt om niet zelf aan het roer te staan. “Toen ik VWS op bezoek had in mijn apotheek, heb ik ook de beeldspraak over varen gebruikt. Ik ben als apotheker de kapitein op het schip en volledig verantwoordelijk voor alles wat er in de apotheek gebeurt, maar het roer heb ik niet in handen en ook bepaal ik niet zelf mijn koers. Maar ik wil niet alleen maar commentaar hebben vanaf de zijlijn. Ik vind dat we als apothekers veel kunnen doen om weer zelf aan het roer te komen. Naar mijn idee moeten we vooral regionaal werken, daar is veel winst te behalen. Voor mij zijn samenwerking en vertrouwen daarbij sleutelbegrippen. De samenwerking met de huisartsen kan bijvoorbeeld beter. Vooral als we duidelijker afspraken maken over onze taken. Mijn idee is dat de huisarts zijn tijd steekt in de diagnose, daarover uitleg geeft aan de patiënt en daarnaast het diagnostisch patiëntendossier up-to-date houdt. Dan kan de apotheker zijn tijd besteden aan uitleg geven over de medicatie. We moeten er daarbij op vertrouwen dat we allebei ons werk goed doen.

Aris Prins is een van de ‘roergangers’ die het stokje overnemen van de huisartsen van ‘Het Roer Moet Om’. Graag brengt hij met collega’s zaken in beweging die ervoor moeten zorgen dat de apotheker weer baas is over eigen kwaliteit.
Bent u geïnspireerd om hieraan mee te werken en wilt u ook ‘Zelf aan het Roer’ staan? Kom dan naar het VvAA Congres op woensdag 22 juni in DeFabrique in Utrecht. Meld u aan op vvaa.nl/congres2016

Wat ook nog veel meer een zaak van vertrouwen zou moeten zijn, is onze relatie met de zorgverzekeraars. In mijn ogen krijgen we extra regels om de mazen in de bestaande regelgeving te dichten. Dat levert een enorme administratieve rompslomp op. Waarom niet beter onderzoeken welke apothekers het niet zo goed doen? Dat gaat misschien om een paar procent. Als je die direct op hun functioneren aanspreekt, werkt dat veel beter. Misschien worden ze boos, maar waarschijnlijker is dat ze blij zijn dat de zorgverzekeraar uitlegt wat er beter kan. Dat is veel efficiënter dan weer extra regels opleggen. En die controles! Apothe-kers zijn de enige zorgprofessionals die tot op de cent nauwkeurig per maand hun declaraties indienen. Dit kan direct gecontroleerd worden. In de huidige situatie krijgen apothekers in 2016 terugvorderingen vanwege preferentiebeleid over 2011. Het is toch nooit meer na te zoeken waarom daar destijds van is afgeweken? Dat kost veel te veel tijd.

Apothekers moeten ook elkaar meer vertrouwen. Natuurlijk, we zijn concurrenten. Maar als je ziet dat het met een apotheek minder goed gaat, kun je ook kijken hoe je elkaar kunt helpen. Dat is uiteindelijk in het belang van de patiënt. Die wil toch het liefst naar de vertrouwde apotheek om de hoek.”

Zelfaanhetroer

Delen