Jessica Wilford 1982-2015

Op 2 juni jl. kwamen drie medewerkers van Artsen zonder Grenzen en de piloot om in een helikoptercrash in Nepal. Een van hen was de 32-jarige Nederlandse arts Jessica Wilford.

Tekst: Wout de Bruijne

 

Na het verlenen van hulp in door de aardbeving getroffen dorpen in het Nepalese Sindhupalchowk-district vlogen artsen Sandeep Mahat en Jessica Wilford en de psycholoog Sher Bahadur Karki met een helikopter mee terug naar de hoofdstad Kathmandu. Volgens sommige berichten stortte hun toestel neer nadat het een hoogspanningskabel tussen de bergen had geraakt, maar naar de precieze toedracht van het ongeval wordt nog onderzoek gedaan. De drie zorgprofessionals en de piloot kwamen om het leven.

Jessica Wilford werkte sinds september 2012 voor Artsen zonder Grenzen. Ze werd geboren in Eindhoven en groeide op in Dommelen bij Valkenswaard. Ze studeerde geneeskunde in Maastricht. In 2005 liep zij stage in Nepal en daarna was ze enige tijd kinderarts-assistent in Sittard. In 2011 werd Jessica tropenarts en een jaar later ging ze in die functie aan de slag bij Artsen zonder Grenzen. Werken voor AzG was volgens haar collega’s een droom die ze vanaf de basisschool al had.

Na haar start in 2012 in een ziekenhuis in Goronyo, Nigeria, ging Jessica al snel voor een noodhulpactie naar Zamfara, ook in Nigeria. Daar behandelde zij kinderen die ernstig ziek waren als gevolg van een grootschalige loodvergiftiging. Hierna werkte zij in Ethiopië.

Werken voor AzG was een droom die ze vanaf de basisschool al had

Afgelopen april werd Jessica gevraagd om hulp te bieden aan de aardbevingsslachtoffers in Nepal. Zij aarzelde geen moment. In de korte tijd die zij daar werkte, maakte Jessica indruk. Een van haar Nepalese collega’s beschrijft haar als ‘tall, beautiful, meticulous, determined, clearly a brilliant clinician, and super friendly and humorous’.

Dat ze een briljant zorgprofessional was, kreeg Artsen zonder Grenzen vaker te horen. Ze was professioneel, klinisch kundig en beschikte over zeer veel vakkennis. Ook lukte het haar, jong als ze was, uitstekend om de lokale, vaak oudere en ervaren medewerkers aan te sturen. Jessica Wilford was een echte teamspeler en organiseerde sociale activiteiten waarbij ze de gangmaker was.

In een In Memoriam over de drie medewerkers zegt Artsen zonder Grenzen over Jessica: “Haar glimlach zal blijven stralen in de gedachten van iedereen die met haar heeft gewerkt en zal hen bijblijven als teken van haar altijd goede humeur en de gulheid van haar grote hart. Zij was een positief ingestelde en toegewijde dokter, altijd klaar voor een dansje om even te ontspannen. Onze gedachten zijn bij haar familie en haar vriend.

 

Delen