Kaf en koren

Het is geen nieuws dat voor heel veel onderzoeken in ziekenhuizen een medische indicatie ontbreekt, we wisten dat al langer. Het is wel nieuws dat het VUmc in Amsterdam ziekenhuisbreed de werkwijze overneemt die hoofd van de sectie acute interne geneeskunde Prabath Nanayakkara in 2009 introduceerde voor de poli interne geneeskunde: proberen de overbodige onderzoeken uit te bannen. De kritische vraag van ervaren medisch specialisten aan jonge collega’s “Wat ga je doen en waarom wil je dat?” speelt hierin een cruciale rol. Alleen al op die ene poli werd er in een jaar tijd drie ton mee bespaard.

Het is goed dat VUmc besluit deze aanpak over te nemen voor de rest van het ziekenhuis. Tegelijkertijd is het wel tekenend dat hier ruim vijf jaar tussen zit. Dit voedt de gedachte dat ziekenhuizen financieel de afgelopen jaren nog steeds ruim genoeg in hun jasje zaten om geen efficiencystappen te hoeven zetten die het niveau van de patiënt bereiken. Want dat doet de door Nanayakkara voorgestelde aanpak natuurlijk wel.

Iedere behandelaar zal zich de situatie kunnen voorstellen waarbij de patiënt die op basis van een zoektocht op internet precies weet welke onderzoeken bestaan, met de dokter in discussie treedt als die niet voorstelt om ze te doen. Die dokter zal dan tegenover zo’n patiënt sterk in zijn schoenen moeten staan. Wordt al nagedacht over de vraag hoe dit zich moet vertalen in de opleiding van toekomstige dokters? En over de vraag of op landelijk niveau publieksgerichte informatie kan worden ontwikkeld die de patiënt helpt om uit het internetaanbod van informatie over ziekte en gezondheid het kaf van het koren te scheiden?

Delen