Kamer: stop vrije tandartstarieven

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil het experiment met vrije tandartstarieven, dat op 1 januari dit jaar van start ging, beëindigen. Dit blijkt naar aanleiding van cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) waaruit nar voren komt dat de tandartsprijzen in het eerste kwartaal van 2012 gemiddeld met 6,1 procent gestegen zijn. Tandartsenkoepel NMT reageert verbijsterd.


Minister Edith Schippers van VWS waarschuwde eerder nog de tandartsen dat hun prijzen voor het einde van het jaar lager moeten zijn, zo niet dan zou ze het experiment met vrije tarieven beëindigen. Met de proef, die uiteindelijk 3 jaar zou moeten duren, wilde de minister patiënten meer keuze geven en de kwaliteit van de behandelingen vergroten.

Tandartsenkoepel NMT reageert verbijsterd op de ontwikkelingen in de Tweede Kamer en stelt dat het onderzoek van de NZa ondeugdelijk is uitgevoerd. Volgens de NMT is de patiënt uiteindelijk de dupe. “De NMT vindt dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur als op basis van discutabele gegevens van de NZa de stekker uit dit experiment wordt getrokken”, aldus een verklaring.

Aaanstaande donderdag debatteert de Kamer met Schippers over de tandartstarieven.

Delen