Kamp beraadt zich op motie cao-VVT

Minister Kamp houdt de motie van SP en Groen Links in beraad die vraagt om de nieuwe cao-VVT (voor Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg)  niet algemeen bindend te verklaren, zo meldt Zorgvisie. De Tweede Kamer vindt in meerderheid dat voldoende draagvlak voor de nieuwe cao-VVT ontbreekt.

Dat komt met name vanwege het verzet van de grootste vakbond, Abvakabo FNV. De nieuwe cao-VVT is ingegaan op 1 juni en is ondertekend door werkgeversorganisaties BTN en ActiZ en door drie vakbonden: NU’91, CNV Publieke Zaak en FBZ. Abvakabo FNV heeft niet getekend en vindt het “schandalig dat werknemers met zo’n slechte cao worden weggestuurd.” Een meerderheid van deze vakbondsleden is het daarmee eens.

Voor een algemeen verbindend verklaring is een aanvraag nodig van werkgevers en werknemers. ActiZ laat via haar woordvoerder weten dat de aanvraag binnen een week wordt opgestuurd naar het ministerie van Sociale Zaken. Minister Kamp kan dan na het zomerreces een beslissing nemen. ActiZ-woordvoerder Pauline Führi Snethlage begrijpt het verzet van Abvakabo FNV niet: ‘Ze schoppen stennis langs de zijlijn. De cao geldt al voor 75 procent van de aangesloten werkgevers in de zorg en voor 90 procent van de werknemers. Mocht er geen AVV komen dan betekent dat voor niet aangesloten werkgevers dat hun werknemers bij eventuele overname door een andere organisatie, bijvoorbeeld een schoonmaakbedrijf, geen cao-bescherming hebben. Zij gaan onder de cao van de nieuwe werkgever vallen.’

Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV ziet het anders: “ActiZ neemt de gok dat de cao straks niet algemeen verbindend wordt verklaard omdat wij als grootste vakbond niet hebben meegetekend. De gevolgen zijn voor hen.” Marijnissen zegt gewoon door te gaan met actievoeren. Bovendien is Abvakabo naar haar zeggen van plan om bij grote zorginstellingen lokaal zijn eigen maatregelen te gaan ‘afdwingen’.

Delen