Kansen op de huizenmarkt

Het effect van COVID-19 op de woningmarkt, is afwachten. Maar Herman Bruurmijn, financieel adviseur bij VvAA, ziet ook de          komende tijd genoeg kansen, voor starters én huizenbezitters.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: Shutterstock

Vooralsnog heeft de pandemie geen invloed op de huizenprijzen, die blijven stijgen. Maar daar komt vanaf volgend jaar verandering in, voorspelt Rabobank. Die verwachting sprak de bank vorige maand uit, onder meer omdat mensen met een onzekere inkomenssituatie minder snel gaan verhuizen. “Vraag en aanbod nemen hierdoor af, maar ik verwacht dat de vraag hoger zal blijven dan het aanbod”, zegt VvAA-adviseur Herman Bruurmijn. “Doordat veel nieuwbouwprojecten zijn gestopt of vertraagd als gevolg van COVID-19 en eerder al hetzelfde gebeurde door de CO2-maatregelen, zal het totale aanbod minder zijn.”

Een andere oorzaak die er volgens Rabobank voor zal zorgen dat de vraag naar koopwoningen afneemt, is dat jongeren het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Daar staat tegenover dat het kabinet voornemens is het voor starters makkelijker te maken om een eerste huis te kopen. Vanaf volgend jaar worden jongeren tussen de 18 en 35 jaar eenmalig vrijgesteld van het betalen van overdrachtsbelasting. Bruurmijn: “Op een huis van 250.000 euro scheelt dat 5.000 euro.” Daarnaast wil de overheid dat een studieschuld vanaf 2021 minder zwaar meeweegt bij een hypotheekaanvraag. “Voor sommige starters verhoogt dat de leencapaciteit met enkele duizenden euro’s.” 

Hypotheekrente

Ook op de hypotheekrente lijkt COVID (nog) geen invloed te hebben. “De rente is de afgelopen maanden iets gestegen, maar daalt nu alweer iets”, zegt Bruurmijn, die in elk geval op korte termijn geen enorme rentestijging verwacht. Dat de rente nog altijd historisch laag is, is interessant voor kopers, maar kan dat óók zijn voor huizenbezitters. “Voor wie in het verleden een hypotheek tegen een hoge rente heeft afgesloten, kan het voordelig zijn, ondanks een boeterente en andere bijkomende kosten, om de hypotheek over te sluiten. Of om te kijken of de huidige geldverstrekker rentemiddeling aanbiedt. Daarbij kies je een nieuwe rentevaste periode, tegen een rentetarief dat ergens tussen de oude en de actuele rente inzit.”  Een derde optie is om te verhuizen. “Ruimer wonen voor hetzelfde geld”, zo vat Bruurmijn het samen. “Niet iedereen beseft dat, maar wie een hypotheek van 3,5 ton tegen 5 procent rente heeft, kan nu een hypotheek van 5 ton afsluiten tegen 2,2 procent en dan blijven de maandlasten nagenoeg gelijk.” 

Delen