Kanteling in solidariteitsdebat

Stel dat psychiater Dan Cohen zijn artikel onder de kop Stop met belonen van patiënten die ongezond leven niet afgelopen maandag had geplaatst maar vijf jaar geleden. Wat was er dan gebeurd? Waarschijnlijk was hij met pek en veren de stad uit gejaagd. Zulke dingen zei een weldenkend mens niet. We moesten compassie tonen met mensen met gezondheidsproblemen door een ongezonde leefstijl.

Maar Cohen publiceerde zijn tekst niet vijf jaar geleden, hij deed dit afgelopen maandag. En de social-mediareacties die ik op zijn betoog lees, zijn toch wel wat diverser dan ze vijf jaar eerder geweest zouden zijn. Zeker, ik tref nog steeds mensen die zijn standpunt abject vinden (‘Een zwart gat waar je ziel moet zitten’, ‘Schokkend’), maar ook heel andere reacties: ‘Een ander geluid in het debat’ bijvoorbeeld, of – van een huisarts – ‘Pittig artikel waar zeker wat in zit’.

De afgelopen 5 jaar zijn we anders gaan denken over solidariteit in de zorg

Wat is hier aan de hand? In de eerste plaats zijn we in de tussenliggende jaren al wel wat anders gaan denken over solidariteit in de zorg. De bereidheid om de zorgkosten voor anderen te dragen neemt af, zeker als die kosten het gevolg zijn van iemands ongezonde leefstijl. Maar er is ook het succes van een leefstijlprogramma als Keer diabetes2 om om rekening mee te houden. Het programma bewijst dat aanpassing van de leefstijl het ziekteproces kan keren. En als dit kan, dan is het niet vreemd als mensen gaan zeggen: ‘Dan verwachten we ook dat je eraan meedoet’. Met andere woorden: succes van leefstijlprogramma’s leidt tot discussie over solidariteit met mensen die er geen gebruik van maken. Cohen heeft wel een punt.

Delen