Kapitaalvernietiging

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

2014: Minister Edith Schippers geeft een bouwvergunningen voor vier protonencentra. De zorgverzekeraars vinden twee genoeg. Woordvoerder Wouter Kniest: “Wij (…) willen voorzichtig zijn, vooral omdat niet duidelijk is hoeveel patiënten hiervan gebruik gaan maken.”

2015: Bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het UMCG ‘ergert zich kapot’ aan de zorgverzekeraars. Hij wil niet meer op ze wachten, maar gaat investeerders zoeken. Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van het Erasmus MC, noemt de suggestie van de zorgverzekeraars dat protonenbehandeling bij patiënten met kanker enorme extra kosten met zich meebrengt ‘onzin’ en ‘misinformatie’. Het is ‘verontrustend’ stelt hij, dat in de academische medische wereld wordt bezuinigd op innovatie en research.

2018: De opening van het centrum voor protonentherapie in Groningen is een feit. Het begint met de behandeling van kinderen met kanker en patiënten met schedelbasistumoren en oogtumoren. Het stelt dat ‘ook andere patiënten met kanker’ er baat bij kunnen hebben. Welke dan blijft ongewis. Behalve van de zorgverzekeraars komt inmiddels ook een kritisch geluid van het Centraal Plan Bureau: het is de vraag of het altijd zinvol is om nieuwe behandelmogelijkheden op te nemen in de basisverzekering.

‘De zorgverzekeraars hebben niet altijd ongelijk als ze voorzichtig willen zijn met het premiegeld’

2021: Onderzoek van The Investigative Desk toont aan dat de drie centra voor protonentherapie die Nederland nu heeft niet genoeg patiënten kunnen vinden. De technologie is duur en de wetenschappelijke meerwaarde is onvoldoende aangetoond.

Conclusies? 1) Meteen starten met drie centra (Amsterdam haakte af) was kapitaalvernietiging. 2) De zorgverzekeraars hebben niet altijd ongelijk als ze voorzichtig willen zijn met het premiegeld van hun verzekerden. 3) De ‘Zinnige zorg’-discussie gaat écht ergens over.

4 Reacties Reageer zelf

 1. marcel canoy
  Geplaatst op 22 december 2021 om 10:32 | Permalink
 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 22 december 2021 om 10:34 | Permalink

  Inderdaad Marcel, dit was an accident waiting to happen.

  Nu zie ik trouwens dat de link naar het NRC-bericht is weggevallen. Hierbij daarom alsnog: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/12/20/weinig-kankerpatienten-voor-peperdure-protonencentra-a4070310?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=twitter&utm_term=20211220

 3. anh jansen
  Geplaatst op 27 december 2021 om 21:32 | Permalink

  https://www.artsenauto.nl/de-kracht-van-nee-zeggen/#comments

  En nog een link. Uit 2013. Oudere inbreng is gecanceld blijkbaar. Twee van de drie musketiers van weleer.

  Marcel Canoy was niet de enige die aan de bel trok.

  Waar was FvW toen Nederland hem nodig had?

 4. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 27 december 2021 om 22:28 | Permalink

  U was er vroeg bij beste heer Jansen, ere wie ere toekomt. Maar ook in mijn blogs vanaf pakweg zeven of acht jaar geleden kwam u al kritische kanttekeningen tegen bij het onderwerp protonentherapie. We hebben echter allebei vorige week moeten constateren – en Marcel ook – dat onze waarschuwingen niet hebben geholpen.