Keurslijf

De samenleving verandert, maar de SP blijft vasthouden aan haar ideaal van een overheid die alles voor iedereen regelt. Deze conclusie kunnen we trekken uit het plan om te komen tot een gemeentelijk basispakket voor thuiszorg, dagbesteding en mantelzorgondersteuning. Daaraan moeten alle gemeenten zich houden, stelt de SP.

De onderliggende boodschap is: alle mensen zijn gelijk. Maar dat is natuurlijk niet zo, alle mensen zijn ongelijk. Alle gemeenten ook. In de ene gemeente is de gemeenschapszin veel groter dan in de andere. Sterker nog: in grotere steden kan dit zelfs per wijk heel verschillend zijn.  Bovendien moet in het nieuwe speelveld dat sinds 1 januari een feit is, tijd worden gegeven aan het ontstaan van nieuwe initiatieven op lokaal niveau om zorg en ondersteuning te bieden voor mensen die dit nodig hebben. Nu al beslissen alles weer in wetten en regels dicht te timmeren zou hierop verlammend werken. Niet voor niets stelt staatssecretaris Martin van Rijn zich op het standpunt dat het ontstaan van gemeentelijke verschillen juist de bedoeling is. In een interview voor Zorgmarkt zei hij het zo: “Als je met persoonlijke omstandigheden van mensen rekening wilt houden, kun je het niet met een indicatie vanuit Den Haag regelen. Dat moet echt in samenhang met de omgeving worden bezien.”

Wat de SP met het voorstel voor het gemeentelijk basispakket feitelijk wil bereiken, is via een achterdeur de nu net geëffectueerde decentralisaties in de zorg weer terugdraaien. Lijnrecht ingaan tegen het kabinetsbeleid dus. Dat is natuurlijk ook waar oppositiepartijen oppositiepartijen voor zijn. Maar erg constructief is het niet.

Delen