Keuzes in kaart

Boeiende berekeningen van het Centraal Planbureau over de zorgplannen uit de partijprogramma’s van VVD, PvdA, SP, CDA, D66 en ChristenUnie. VVD en D66 willen de komende jaren minder geld aan de zorg besteden, terwijl de plannen van de overige partijen juist zorgen voor een verhoging van de zorgkosten. De mate waarin die overige partijen dit willen varieert wild: van 0,5 miljard (CDA) tot maar liefst 11,0 miljard (SP). De partij die hier (naar eigen zeggen, zonder doorberekening van het CPB) het dichtstbij komt, is de PVV met 5,7 miljard.

Veelzeggend is dat het CPB over het Nationaal Zorgfonds, het plan van de SP voor afschaffing van het huidige zorgsysteem, stelt dat de invoering zes tot acht of tien jaar zal duren. Deze marge met maar liefst vier jaar lijkt erop te wijzen dat in de uitvoering van de plannen nog steeds heel veel onduidelijkheden zit. In ieder geval zal de invoering volgens het CPB gepaard zal gaan met transitiekosten van 0,8 miljard euro per jaar. Afhankelijk van die invoeringsduur dus totaal 4,8 of 8,0 miljard euro, nogal een verschil.

Reken maar dat de partijen elkaar hiermee flink om de oren zullen slaan

Met deze cijfers is een interessante basis gelegd voor Het Grote Zorgdebat 2017, aanstaande maandag in Nieuwegein. Reken maar dat de partijen elkaar hiermee flink om de oren zullen slaan. Toch is het te hopen dat het debat niet alleen maar over geld zal gaan, want de andere thema’s die het CPB aanhaalt – medisch specialisten in loondienst, scheiding wonen en zorg in de Wlz, het eigen risico en beperking van de volumegroei – zijn minstens even interessant. Al is het natuurlijk een kansloze missie te denken dat het gaat lukken de medisch specialisten in de komende kabinetsperiode in loondienst te dwingen.

Eén ding is in ieder geval zeker: het worden boeiende coalitiebesprekingen.

Delen