Kiezen of delen

Een Tweet van afgelopen woensdag: ‘Het is april en we hebben het nu al over de zorgpremie van volgend jaar?’ Triest maar waar. En sterker nog: we hebben het zelfs over de ontwikkeling van de zorgpremie in de komende jaren. NRC deed afgelopen dinsdag de aftrap, met een artikel dat beschreef dat de premie zal gaan stijgen omdat de grote zorgverzekeraars in ons land interen op hun reserves en dus verlies lijden. Demissionair minister Edith Schippers reageerde direct op het bericht, en stelde dat ze vooralsnog geen reden ziet voor forse premieverhogingen.

Toch is de vraag natuurlijk hoe lang die nog kunnen worden voorkomen. Gisteren legde de Volkskrant uit waarom Schippers in principe wel gelijk heeft, maar het waarschijnlijk toch niet zal gaan krijgen. De zorgverzekeraars hebben buffers, die nu hoger zijn dan het vereiste minimum. Daarop kunnen ze interen, om te voorkomen dat de premie stijgt. Dat kunnen ze nog een paar jaar volhouden, maar dan schieten ze door de ondergrens van die buffers heen en zal De Nederlandsche Bank (en ook Europa) ingrijpen. Als dat gebeurt, rest de zorgverzekeraars niets anders dan de zorgpremie in één keer fórs te verhogen. Dan is het ineens een aanslag op de portemonnee van de burger waarop niemand zit te wachten. Maar eentje die hoe dan ook wel zal gaan komen, want we weten dat de zorgkosten zullen blijven stijgen en we weten ook dat dit goeddeels stelselonafhankelijk is.

Dus zeg het maar: willen we de klap in één keer krijgen of in kleine jaarlijkse tikjes? Of gaan we structureel werk maken van preventie en leefstijlinterventie, om de ontwikkeling van de zorgkosten écht te kunnen beteugelen? Veel meer smaken zijn er niet.

Delen