Kiezen of delen
Een Tweet van afgelopen woensdag: ‘Het is april en we hebben het nu al over de zorgpremie van volgend jaar?’ Triest maar waar. En sterker nog: we hebben het zelfs over de ontwikkeling van de zorgpremie in de komende jaren. NRC deed afgelopen dinsdag de aftrap, met een artikel dat beschreef dat de premie zal gaan stijgen omdat de grote zorgverzekeraars in ons land interen op hun reserves en dus verlies lijden. Demissionair minister Edith Schippers reageerde direct op het bericht, en stelde dat ze vooralsnog geen reden ziet voor forse premieverhogingen.
Toch is de vraag natuurlijk hoe lang die nog kunnen worden voorkomen. Gisteren legde de Volkskrant uit waarom Schippers in principe wel gelijk heeft, maar het waarschijnlijk toch niet zal gaan krijgen. De zorgverzekeraars hebben buffers, die nu hoger zijn dan het vereiste minimum. Daarop kunnen ze interen, om te voorkomen dat de premie stijgt. Dat kunnen ze nog een paar jaar volhouden, maar dan schieten ze door de ondergrens van die buffers heen en zal De Nederlandsche Bank (en ook Europa) ingrijpen. Als dat gebeurt, rest de zorgverzekeraars niets anders dan de zorgpremie in één keer fórs te verhogen. Dan is het ineens een aanslag op de portemonnee van de burger waarop niemand zit te wachten. Maar eentje die hoe dan ook wel zal gaan komen, want we weten dat de zorgkosten zullen blijven stijgen en we weten ook dat dit goeddeels stelselonafhankelijk is.
Dus zeg het maar: willen we de klap in één keer krijgen of in kleine jaarlijkse tikjes? Of gaan we structureel werk maken van preventie en leefstijlinterventie, om de ontwikkeling van de zorgkosten écht te kunnen beteugelen? Veel meer smaken zijn er niet.
8 reacties
Nog iets waar we structureel werk van kunnen maken: zorgen dat dokters doen wat hun patiënten helpt, en niet wat hen (de dokters) geld oplevert. Ofwel een aanpassing van het DBC-systeem, dat overdiagnose en -behandeling in de hand werkt.
Zorg er bijvoorbeeld eens voor dat artsen voldoende ‘kijk- en luistergeld’ krijgen, en dus gewoon de tijd kunnen nemen voor een goed gesprek. Wedden dat dat heel wat overbodige diagnoses en behandelingen scheelt?
Hans Koevoet
28 april 2017 / 10:53Wat vind jij in dit licht van het nieuwe model waarmee Bernhoven nu gaat werken (https://www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/Nieuws/2017/4/Bernhoven-beperkt-invloed-vakgroepen-specialisten/)?
Frank van Wijck
28 april 2017 / 13:46Frank, het ‘Bernhoven-model’ toont mijns inziens in iedere geval aan dat het onversneden DBC-systeem niet tot de beste zorg per euro leidt. En verder dat er binnen de huidige regelgeving qua ziekenhuiszorg dus best alternatieve organisatievormen mogelijk zijn. Of ‘Bernhoven’ dan ook meteen het ideaalmodel is: dat kan ik niet beoordelen. In ieder geval is het een inspirerend voorbeeld.
Hans Koevoet
28 april 2017 / 14:52Helemaal met je eens. Nu zijn in Bernhoven de medisch specialisten natuurlijk wel in loondienst. De vraag is in hoeverre dit de werkbaarheid van de gekozen aanpak beïnvloedt.
Frank van Wijck
28 april 2017 / 14:54Een hogere premie is geen onafwendbare natuurramp, wat men ook beweert. Hoezeer men dat wil doen geloven.
Het is een kwestie van politieke keuzes ( waarover van Wijck en Koevoet het sinds jaar en dag eens zijn, overigens. ) .
In 2006 kostte het ziekenfondspakket 2.600 per persoon. In 2016 kost het zorgpakket in totaal 5.500 per persoon.
Dus?
Zie bijvoorbeeld:
https://gijsvanloef.files.wordpress.com/2016/10/q-en-euro-14-eu-schema-oeso-website-a-07102016.png
Oftewel: laat ons eens kijken naar landen zoals Spanje, Finland, Italie, Frankrijk.
Hebben die landen misschien een verzekeraar die aan de touwtjes trekt?
Of zijn er ook andere opties?
( Het leuke van journalistiek overigens lijkt mij dat je daar in kunt duiken. Zie FTM. )
E.Kriek
28 april 2017 / 22:02Tja.. je zou de immer kritische FvW toch verwachten dat hij voor Ab Klink wat stevige vragen heeft over het “Bernhoven model” en de gevolgen voor de patiënt. Transparantie, kwaliteit? Uitkomsten? Op naar een volgende column.
G K Mitrasing
29 april 2017 / 12:23U maakt me nieuwsgierig, G K Mitrasing. Wat zou u van Ab Klink willen weten? Heeft u een of twee goede voorbeelden?
Hans Koevoet
29 april 2017 / 21:24G K Mitrasing kan uitstekend zelf beantwoorden.
Maar, mijnheer Koevoet, ik zie in zijn korte bijdrage al direct drie vragen.
Waarmee uw vragen toch beantwoord zouden moeten zijn.
E.Kriek
1 mei 2017 / 20:06