Kleinschaligheid

Een apotheker wilde na mijn blog van gisteren persoonlijk zijn verhaal bij me kwijt. Het plan van de KNMP om voor elk verpleeghuis een eigen apotheker aan te stellen ziet hij net als ik niet zitten. Ondernemerschap van lokale openbare apothekers is een interessantere optie om de medicatieveiligheid in verpleeghuizen te verbeteren.

Maar dan moeten verpleeghuizen lokale openbare apothekers wel een kans geven. Dat doet een huis niet als het een zorginkoper inhuurt die voor de nieuwe contractronde voorstelt om alle locaties door één (landelijke) apotheek te laten beleveren.

‘Juist die nabijheid is zo belangrijk als je meerwaarde wilt bieden’

In de offerteaanvraag staat dat geïnteresseerde apotheken minimaal vijf referenties (verpleeghuizen dus) moeten aanleveren. Dat kan een lokale apotheker niet, die heeft niet zo veel verpleeghuizen in de directe omgeving. “En juist die nabijheid is zo belangrijk als je meerwaarde wilt bieden”, vertelde deze apotheker me. “Je kent dan de arts en de patiënten en weet hoe je in individuele gevallen moet handelen. Bovendien kun je er snel zijn als ’s middags om tien over halfzes gebeld wordt voor een spoedlevering. Een landelijke apotheek kan dit niet. En omgekeerd kan ik die spoedlevering niet waarborgen voor een locatie die 10 kilometer verderop ligt.’

Wat ook opviel aan de offerteaanvraag was de belofte dat de prijs voor 40 procent zou meetellen en de kwaliteit voor 60 procent. Maar: de hoogste prijs scoort nul punten en de laagste veertig. En op het gebied van kwaliteit is het onmogelijk om zestig punten te scoren. “Iedere aanbieder zal tussen de veertig en vijftig punten zitten”, zei de apotheker. “En dan krijg je een ander verhaal, waarin de prijs voor 80 procent telt en de kwaliteit voor 20.” Deze apotheker is dus afgehaakt.

Verpleeghuizen begrijpen dat kleinschaligheid meerwaarde heeft voor hun bewoners. Trek die lijn dan ook door als het om medicatieveiligheid gaat.

Delen