Klink: ‘Ik wil de zorg beter maken’
Hoewel hij alweer twee jaar weg is uit Den Haag, is voormalig minister van VWS Ab Klink nog altijd bezig met de gezondheidszorg. In een interview naar aanleiding van zijn oratie aan de VU als hoogleraar Zorg, arbeid en politieke sturing, vroeg Trouw hem ondermeer waarom de zorg hem zo fascineert.
“Het is een wereldwijd probleem, dat merkte ik goed toen ik als minister door Amerika reisde. De kosten zijn enorm en de beheersbaarheid is moeilijk. Ik vind die complexiteit interessant, terwijl het tegelijkertijd over mensen van vlees en bloed gaat. Over mijn zus met haar diabetes en over mijn vader met zijn hartfalen. Mijn ambitie is om de zorg beter te maken, dat wil ik dolgraag. Hier kan ik mijn filosofie uitdragen.”
Afgelopen augustus presenteerde Booz&Co het rapport Kwaliteit als medicijn, waarin Klink onder andere wijst op de noodzaak om het aantal medische ingrepen te verminderen; dat zou niet alleen goedkoper zijn, het zou ook de kwaliteit van de gezondheidszorg ten goede komen.
De landelijke artsenfederatie KNMG reageerde kritisch op het rapport; de analyse herkende ze, maar ze miste een oplossing. De politiek oordeelde juist positief. “Dit ondersteunt onze visie”, vond PvdA-leider Samsom.
Klink: “Ik heb de voorzitter van de KNMG, Arie Kruseman, onlangs gesproken en hij zei dat hij veel uit het rapport omarmt.” Klink geeft een voorbeeld van een overbodige, zelfs contraproductieve behandeling. “Bij het Erasmus MC bleek dat bepaalde maagzuurremmers een negatief effect hadden op de chemokuur. Patiënten werden er zieker van. Het gevolg van slechte zorg kan zijn dat er nog meer zorg nodig is en dat is duur. Voor de patiënt is dat bovendien heel naar en soms zelfs fataal.”
Wat noemt u onnodige zorg?
“Stel, je komt bij de arts met een slechte heup of knie. Er zijn artsen die in bijna alle gevallen een prothese adviseren. Terwijl dat lang niet altijd de beste oplossing is. Als een arts de tijd neemt en de patiënt goed informeert over de voor- en nadelen van een kunstknie of -heup, kiest de patiënt minder snel voor een prothese; dat leert de praktijk.”
Wie bepaalt of en wanneer een behandeling overbodig is?
“In het model dat mij voor ogen staat, is dat de goed geïnformeerde patiënt. De arts levert daar een bijdrage aan, je kan zoiets niet helemaal aan de patiënt overlaten.”
Lees het hele interview bij Trouw.
- Lees hier de oratie van Klink : Toerusting in de arena van de gezondheidszorg. Waarom kostenbesparende innovaties de zorg vaak duurder maken (pdf).
- Lees hier het rapport Kwaliteit als medicijn. Aanpak voor betere zorg en lagere kosten (pdf)
2 reacties
“mijn filosofie uitdragen”? Zijn verhaal lijkt me niets met filosofie te maken te hebben en heeft geen enkel beschouwend karakter. Klink is politicus en blijft een technocraat die denkt dat zijn denkbeelden representatief zijn om als voorbeeld voor de massa te gelden.
Zijn stukken staan vol met aannames waar eerder al op gereageerd is; zie “Klink is back” van Daan Marselis
Wie wil geen, uit de duim gezogen, advies schrijven waaruit te lezen valt dat er 8 miljard in de zorg bespaard kan worden… Hoogervorst dacht destijds, bij aanvang van dit zorgstelsel, ook miljarden te besparen…
G K Mitrasing
28 oktober 2012 / 20:00Als de plannen uit het Regeerakkoord worden uitgevoerd heeft de patiënt in Nederland helemaal niets meer te kiezen. A Klink loopt achter de feiten aan.
http://www.kabinetsformatie2012.nl/actueel/documenten/regeerakkoord.html
In Natura polissen verplicht in de basisverzekering. Verbod op Restitutie Polissen in de basisverzekering. Alleen nog optie in de aanvullende verzekeringen.
Populatie bekostiging, verdere versnelde doorvoering van concentratie van zorg, versterkte en versnelde doorvoering van selectieve contractering door verzekeraars van zorgaanbieders op basis van transparante simpele kwaliteitsdata, verbod op overschrijding budgettering door verzekeraars, toegang tot alle informatie en data voor verzekeraars om de ontwikkeling van de schadelast te kunnen zien, hier komt het LSP/EPD om de hoek kijken, wettelijke verplichting tot doorlevering van zorg door zorgaanbieders als het budget van de verzekeraar op is.
Adviezen van Cie Baarsma worden 1 op 1 doorgevoerd.
Adviezen van Cie Don worden 1 op 1 doorgevoerd.
De patiënt heeft het nakijken. En hoeveel hij moet betalen voor deze ‘zorg’? Daar moet je werkelijk een Einstein voor zijn om daaruit te kunnen komen; nominale premie voor iedereen ongeacht inkomen van 400 euro per jaar, eigen risico inkomensafhankelijk, 50% premie door werkgever te betalen, ander helft door patient, deel 400 euro en deel inkomensafhankelijk, budgettair neutraal berekend door de Overheid. En die 400 euro blijft geen 400 euro. Nominaal en inkomensafhankelijk gaan met de jaren gelijk op. 50/50.
De Adventsweken komen er weer aan. Gaan we danken of bidden?
ANH Jansen
29 oktober 2012 / 20:07