Knot: patient moet meer zelf betalen
Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), vindt dat patienten een groter deel van de zorgkosten zelf moeten gaan betalen, meldt RTLZ.
Volgens Knot is de zorg voor een nieuw kabinet een van de grootste problemen: “Zonder overdrijven kunnen we stellen dat de stijgende kosten van de gezondheidszorg een bedreiging vormen voor de Nederlandse economie.”
Bij ongewijzigd beleid zal in 2040 15 procent van het bruto binnenlands product opgaan aan zorg. Vooral de langdurige zorguitgaven stijgen harder dan het Europees gemiddelde. Knot wil daarom om de groei van de collectieve zorguitgaven terugdringen van de geprognotiseerde 4,25 procent tot 2,5 procent.
Knot wil verder geen systeemwijziging of terugdraaing van de marktwerking in de zorg. Wel wil hij weeffouten uit het systeem masseren: “Zorgverleners moeten onnodige zorg beperken, ook bij veeleisende patienten”. Daarnaast zullen patienten een groter deel van de zorgkosten zelf moeten betalen.”
2 reacties
Zet tegenover zelf méér betalen ook een lastenverlichting mbt de zorgkosten. Dat tientje meer of minder op de zorgpremie doet niets af aan de zorgstelselkostenstijgingen van 10%. 500 Euro stijging is dat.
G K Mitrasing
26 september 2012 / 11:14De kosten voor de verzekeraar bedragen 203 euro per verzekerde. Nominale premie is rond de 1100 euro. Inkomensafhankelijke premie en vereveningen gaan allemaal via computers. Daar komt geen mens aan te pas.
Een single payer model doet het voor nog geen 5 euro per verzekerde.
Reken uit je winst. Waar kiest de OESO dan ook voor? In een single payer model kan je heel goed marktprikkels e.d. inbouwen en doorvoeren.
Grootste uitgavenpost bij de Nederlandse Overheid is het Openbaar Bestuur zelf. Je moet dan wel de definitie volgen van de OESO en niet die van Nederland zelf. Wie de cijfers beheerst, beheerst het debat. Je moet met de Nederlandse Overheid altijd verder kijken en dat is het probleem in dit land.
Waartoe was een Openbaar Bestuur ook weer op aarde? Is de burger er voor de Overheid of is de Overheid er voor de burger?
A Klink gaf in de Eerste Kamer nav debat grensoverschrijdende zorg het Nederlandse antwoord: “je hebt het belang van de Lidstaat en je hebt het belang van de burger en het belang van de Lidstaat gaat daarbij voor”.
VVD’er Mark Rutte in debat in Tweede Kamer; “het macrobeslag van de Nederlandse Overheid op de burger is 60,3% en dat mag niet dalen”. Volgens de OESO is 60.3% een wereldrecord. Slechts Cuba en Noord Korea scoren hoger. Van iedere euro in Nederland gaat 60,3 cent door de handen van de ambtenaren.
En al jaren laten die een negatieve productiviteit zien.
Laten Klaas en Coen daar eens een computerprogramma op los tot 2040.
De hand zal ooit eens in de ambtelijke boezem moeten worden gestoken, inclusief de geprivatiseerde en semi-ambtenaren of de ZZP ambtenaren met meerjarige contracten enz.enz.
Maar ja, de Volksvertegenwoordiging bestaat voor 80% uit ambtenaren met terugkeergarantie.
ANH Jansen
26 september 2012 / 11:59