Komt een student bij de dokter

Een student meldt zich in de spreekkamer met andere klachten dan een ‘gewone’ patiënt en gedraagt zich ook afwijkend. Hoe anders dan? Drie studentenhuisartsen vertellen erover. “Het zijn nu eenmaal geen klooster-bewoners.”

Tekst: Richard Hassink

 

“Studenten zijn als patiënt soms behoorlijk bijdehand”, zegt Suzanne van Dinther van studentenhuisartsenpraktijk Van der Duin-Van Dinther in Wageningen. “Ze zijn over het algemeen dwingender en veeleisender, daar hebben vooral de assistentes aan de balie en aan de telefoon last van.” In de spreekkamer valt het wel mee, vindt ze. Wel bejegent ze een student anders dan de gemiddelde patiënt. “Studenten zijn intelligenter en daardoor snappen ze dingen eerder. In plaats van dat ik de regie neem, leg ik vaker de feiten op tafel en betrek ik hen bij de beslissing.”

Peter Vonk, al meer dan dertig jaar studentenhuisarts in Amsterdam, herkent dat. “In een gewone praktijk kun je misschien nog weleens zeggen: ‘Nou mevrouw, uw bloeddruk is te hoog, hier heeft u een recept, neem die pillen maar en maak over een tijdje een nieuwe afspraak, dan kijken we hoe het ermee staat’. Dat zou hier niet kunnen. Studenten willen precies weten wat er aan de hand is en gaan niet eerder weg dan dat ze volledig geïnformeerd zijn. Wat dat betreft zijn we hier echte uitlegdokters.”

Lees verder (pdf).

05-2015p024-027

Delen