Koopsommen

Als in het buitenland werkende professioneel topsporter met een eigen onderneming in Nederland kreeg mijn vader in de jaren tachtig geregeld bezoekjes van belastinginspecteurs. Een van hen verklaarde hem ronduit voor gek omdat hij jaarlijks een lijfrentekoopsomstorting deed. Inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd, denkt mijn vader daar nog weleens lachend aan terug.

De koopsommen van mijn vader kennen een gegarandeerd rendement dat ongeveer vier keer zo hoog is als de gemiddelde rente op een spaarrekening. Reden genoeg om de bedragen zolang mogelijk aan te laten groeien. En niet alleen stelde mijn vader er belasting mee uit, hij profiteert zodra de kapitalen uitkeren ook nog eens van het lagere tarief dat hij sinds zijn 65ste verschuldigd is over zijn inkomen.

Een oud regime lijfrente kan worden geschonken aan de kinderen

Dat uitkeren is trouwens nog wel een dingetje. Standaard trachten de maatschappijen hem te verleiden om een periodieke uitkering aan te kopen na de expiratiedatum. Maar aangezien het oud regime lijfrentekoopsommen betreft, mogen ze ook ineens tot uitkering komen. Dat bespaart kosten. En geeft meer vrijheid. Het bedrag komt meteen ter beschikking in plaats van in termijnen. En er hoeft geen contraverzekering – een dekking waarmee voorkomen wordt dat het resterende tegoed bij overlijden van de verzekerde vervalt aan de verzekeraar – gesloten te worden. Iets wat natuurlijk ook niet hoeft bij omzetting van de oud regime lijfrentekoopsom naar een bancaire lijfrente. Immers, het nog openstaande tegoed op een lijfrenterekening komt, anders dan bij de lijfrenteverzekering, standaard ten goede aan de erfgenamen. Maar met de omzetting naar een bancaire lijfrente vervallen de oud regime voorwaarden. En dat is eeuwig zonde. Een oud regime lijfrente kan worden geschonken aan bijvoorbeeld de kinderen. Die het op hun beurt weer kunnen schenken aan die van hen. Naast een financiële opsteker kan dit een aanzienlijke belastingbesparing opleveren. Wie noemde u ook alweer niet wijs, meneer de belastinginspecteur?

 

 

Delen