Krantenkoppen en nuancering

Nederland zit met de zorgkosten in de top van Europa, kopte de Telegraaf gisteren. We behoren tot de landen met de hoogste zorguitgaven in relatie tot het bruto binnenlands product: 10,3 procent. En de uitgaven aan gezondheidszorg nemen ook nog eens bijna elk jaar toe.

Hoe ernstig is dit? De publicatie van het CBS, waarnaar de krant verwijst, biedt nuancering. We zitten met die 10,3 procent welgeteld 0,4 procent boven het Europees gemiddelde. Geen schokkend groot verschil dus. Bovendien zeggen deze cijfers niets over wat we er aan zorg en aan zorgkwaliteit voor terugkrijgen in relatie tot andere landen. Een van de belangrijkste verschillen met veel andere landen zien we wel: we hebben een verhoudingsgewijs uitgebreide caresector. Verpleeghuizen, ggz-instellingen en instellingen voor gehandicaptenzorg zijn in ons land ruimer vertegenwoordigd dan in andere landen. En die kosten nu eenmaal geld. Maar voor dat geld wordt dus wel zorg geboden.

‘Nederlanders hebben geld over voor goede zorg’

Maar is er dan niets te doen om te voorkomen dat die zorg ook nog eens ieder jaar duurder wordt? Ja natuurlijk wel. Economische groei, technologische ontwikkeling en bevolkingsgroei zijn naast de vergrijzing de belangrijkste redenen voor die jaarlijkse stijging en dat zijn natuurlijk beïnvloedbare factoren. Toch denk ik niet dat er een politieke partij is die veel stemmen zou winnen met het beleidsvoornemen de economie te laten krimpen, technologische ontwikkelingen te negeren en de bevolkingsgroei af te remmen.

Was dus een meer genuanceerde krantenkop mogelijk geweest? Zeker wel. ‘Nederlanders hebben geld over voor goede zorg’? Ja bijvoorbeeld. Bedenk er zelf gerust ook nog een paar, mogelijkheden te over. Maar nuancering maakt natuurlijk lange en saaie krantenkoppen.

Delen