Kritiek Vierhout snijdt geen hout

Pieter Vierhout (RvB-voorzitter Admiraal de Ruyter Ziekenhuis) blaast hoog van de toren met zijn opmerking dat de bezuiniging van 314 miljoen euro op de cure het faillissement van twintig ziekenhuizen betekent. Ik vraag me af waar hij dat exacte getal vandaan haalt, want in zijn huidige positie zal hij beslist geen diepgaand inzicht hebben in de financiële structuur van álle collega-ziekenhuizen in ons land. Zelfs NVZ vereniging van ziekenhuizen – dat op dit punt beter geïnformeerd zal zijn – stelt dat op dit moment nog onduidelijk is welke impact die bezuinigingsronde op de ziekenhuizen zal hebben.

Bovendien kijkt Vierhout niet verder dan zijn neus lang is als hij zegt dat zijn ziekenhuis bedden op de IC en de SEH zal moeten sluiten om de bezuiniging te kunnen realiseren. Is dit de enige besparingsmogelijkheid voor een ziekenhuis? Wat dacht hij bijvoorbeeld van concentratie van taken waarin het ziekenhuis goed is? Een thema dat hem na de recente commotie die CZ veroorzaakte toch moeilijk ontgaan kan zijn. Of wat dacht hij van uitbesteding van functies die niet rechtstreeks met de patiëntenzorg te maken hebben? Of van samenwerking met andere ziekenhuizen op gebieden als laboratorium of inkoop?

Verder stelt Vierhout in één adem dat patiënten onaanvaardbaar ver moeten gaan reizen als de bezuiniging doorgaat, maar ook dat nu al tien tot vijftien procent van de Zeeuwse patiënten naar Belgische ziekenhuizen gaat. Dat klinkt nogal tegenstrijdig. Blijkbaar vinden die patiënten dat reizen dus helemaal niet zo erg, als ze maar goede zorg krijgen. Als Vierhout wil dat minister Edith Schippers van VWS haar besluit over de bezuiniging herziet, zal hij dus echt met betere argumenten moeten komen dan met dit slecht onderbouwde verhaal.

Delen