Kunst – Dalmatiërs

Ze zijn zwart-wit, maar brengen kleur in de praktijk van hun baasje, huisarts Frank Vermetten (57). Én maken de mens achter de dokter zichtbaar.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Guido Benschop/DB

Toen wij enkele jaren geleden de praktijk gingen verbouwen, zochten mijn vrouw en ik een vrolijke accentkleur. Onze keuze viel toen op oranje. In ons huis hadden we al wat schilderijtjes van kunstenaar Ed van der Hoek, en omdat we het cartooneske karakter van zijn werk zo leuk vonden, hebben we hem gevraagd voor de nieuwe praktijk onze dalmatiërs Lizzy en Lola te vereeuwigen tegen een oranje achtergrond. Dat schilderij hangt nu in mijn spreekkamer. Het zorgt niet alleen voor vrolijkheid, maar ook voor afleiding. Zo vraag ik kinderen tijdens een onderzoek of ingreepje weleens om ondertussen de stippen op de honden te tellen. De capriolen die Lizzy en Lola uithalen, zijn ook te zien op een scherm in de wachtkamer, in de vorm van minifilmpjes tussen de mededelingen door. Soms vang ik gelach op.

‘Schilderij geeft een klein inkijkje in mijn privéleven’

Wat me met het schilderij en de filmpjes voor ogen stond, is gelukt: ze zorgen voor een goede sfeer én geven een klein inkijkje in mijn privéleven, waardoor de mens achter de dokter zichtbaar wordt. edart.nl

AA09-2016p041a

Delen