Laat kunst voor je zorgen
Elke zorgverlener zou eens de helende, troostende, verbindende kracht van kunst moeten ervaren. In het Antoni van Leeuwenhoek (Nederlands Kanker Instituut) is het belang van kunst duidelijk voelbaar. Bezoekers van dit ziekenhuis hebben grote zorgen over hun gezondheid of dat van een naaste. Ze komen op een plek waar gespecialiseerde topzorg geleverd wordt. Dat wéét je. Maar wat vóél je?
In dit ziekenhuis word je omringd door prachtige kunst waardoor je voelt dat er oog is voor meer dan het medisch inhoudelijke. De kunstwerken verbinden mensen met elkaar, met deze plek, met de wereld erbuiten en met de zorgverleners. Je hoeft het niet alleen te doen! Hier gaat het niet alleen over state of the art medisch vakmanschap, maar ook over liefdevolle zorg. Dat dragen deze prachtige kunstwerken uit.
Een ode aan kwaliteit van leven
Schoonheid geeft troost. Kunst is geen ontkenning van de ernst van de situatie, maar biedt een tegenwicht. Je blijft met beide voeten op de grond, terwijl je hoofd even in de wolken kan verdwijnen. De werken – met veel toewijding gemaakt, gekozen en geplaatst – stijgen boven de fysieke werkelijkheid uit, en daarmee tilt het mensen op. Een ode aan kwaliteit van leven.
Kunst geeft uitdrukking aan universele emoties en ervaringen. Het spiegelt persoonlijke gedachten. Goede kunst laat veel ruimte voor eigen interpretatie en kan voegen naar de behoefte van de kijker. Zoek je troost, hoop, afleiding, aanmoediging, berusting, zingeving. Kunst is een klankbord voor alles! Waar het hart vol van is, loopt de kunst van over. Die meerduidigheid is wat voor een groot deel de kracht van kunst bepaalt, zeker in het ziekenhuis. Ontroerend mooi: niet opdringerig, maar dienend aanwezig.
Kunst als onderdeel van de zorg. Passend bij mijn motto: laat kunst voor je zorgen!
En even nog: wat een waanzinnige kunstenaars:
1. Levenslied (2017), Erik Mattijssen
2. Mahogony (2021), Danielle Kwaaitaal
3. Untitled (2014), detail, Claudy Jongstra
4. Zonder titel (2009), Koen vermeule
5. A garden carpet (2023), Marc Mulders
6. The garden of life flowers (2024), Arjan Van Helmond
7. Real time Kingfisher Clock (2023), Maarten Baas
8. Regenboog (2004), detail, Maria Roosen
9. Energy (2004), detail, Barbara Broekman