Gemeenten sorteren voor

De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg neemt een voorschot op de transitie in de langdurige zorg en zet daarbij hoog in: als de gemeenten hierin een grotere rol gaan spelen, is tussenkomst van een landelijk indicatieorgaan niet meer nodig. Amsterdam wil deze zorg per wijk organiseren. Iedere wijk krijgt hiervoor een eigen budget en dit moet het naar eigen professioneel inzicht kunnen besteden. Hierbij past dat de wijkteams die dit doen ook zelf de indicatie stellen, vindt Van der Burg.

VWS zal het hier moeilijk mee hebben. Staatssecretaris Martin van Rijn vindt dat de overheid de gemeenten moet ondersteunen om maatwerk te leveren voor hun bewoners, maar hen aan de andere kant ook ruimte moet laten. En juist met dit ruimte laten zal politiek Den Haag moeite hebben, beseft hij. Niet voor niets noemt hij het voorkómen dat het hele proces wordt dichtgetimmerd met Haagse regelgeving de moeilijkste klus in het hele transitietraject.

En Van der Burg maakt het Van Rijn ook op een andere manier moeilijk. Hij stelt namelijk dat er snel een noodwet moet komen die gemeenten inzage geeft in de gegevens van patiënten die langdurige zorg nodig hebben. Volgens Van der Burg is dit nodig om de bezuinigingen op de langdurige zorg efficiënt te kunnen uitvoeren. “Als wij die gegevens pas in de zomer van 2014 krijgen, moeten wij in een paar maanden met duizenden mensen gesprekken voeren over wat er verandert”, waarschuwde hij 28 mei in Het Parool. Na de Apeldoornse wethouder Paul Blokhuis is hij dus de tweede in een paar dagen tijd die VWS expliciet maant tot snelle actie om de transitie in de langdurige zorg tot een succes te kunnen maken. VWS ontkomt er niet aan snel met concrete antwoorden te komen.

Delen