Lean heeft ons rust gegeven

Huisartsenpraktijk Schultz en Van de Kerkhof was in 2010 de eerste huisartsenpraktijk in Nederland die werkt volgens de leanfilosofie. Huisarts Ulrich Schultz hoopt met zijn enthousiasme ook andere praktijkhouders aan te steken. “Juist door lean toe te passen kan een huisarts zich richten op de core business.”

Roel Notten | Merlin Daleman/DB

Orde, rust en overzicht. Dat zijn de eerste indrukken bij het betreden van Huisartsenpraktijk Schultz en Van de Kerkhof in het centrum van Deurne, een Brabants dorp ten oosten van Helmond. Zichtbaar trots geeft huisarts en mede-eigenaar Ulrich Schultz (49) een rondleiding door de praktijk die hij samen met zeven collega’s (nog een huisarts, twee assistentes, drie praktijkondersteuners en een nurse practitioner) stapsgewijs heeft aangepast aan de principes van lean werken, de managementfilosofie die zich richt op het permanent verbeteren van werkprocessen en het elimineren van verspillingen. Meteen valt op dat achter elk detail van de praktijkinrichting een idee schuilgaat. Neem het instrumentarium. Om te voorkomen dat het personeel met een schaar of mesje aan de wandel gaat, zijn onder het instrumentarium minutieuze afbeeldingen geplakt. “Wie de schaar oppakt, wordt er zo in een oogopslag aan herinnerd deze na gebruik onmiddellijk weer terug te leggen. “Hierdoor raakt het instrumentarium niet langer zoek”, verklaart Schultz.

Lees verder (pdf).

11-2014p024-027

3 Reacties Reageer zelf

 1. Mauk van Heemstra
  Geplaatst op 30 oktober 2014 om 14:16 | Permalink

  En als iemand dit mooie voorbeeld wil volgen…..?

  Wij doen niets anders dan HA-praktijken en gezondheidscentra hierin begeleiden!

  Volg ons op http://www.zorgsteedsbeter.nl

 2. Ulrich Schultz
  Geplaatst op 2 november 2014 om 19:21 | Permalink

  Wat verrassend, zo’n spontane reactie c.q. advertentie op het artikel over “LEAN in de huisartsenpraktijk”.
  In dit artikel vond ik het juist niet netjes om te adverteren voor de consultant die mij heeft begeleid. Ik heb 4,5 jaar geleden doelbewust voor deze consultant gekozen omdat zij meer dan 20 jaar werkervaring heeft in de eerste en tweede lijn gezondheidszorg en haar kennis niet alleen uit boekjes heeft. Daarnaast heeft zij een berg aan ervaring in het implementeren van LEAN in het bedrijfsleven. Huisartsen die met LEAN aan de slag willen en echt voor kwaliteit gaan weten haar te vinden.

 3. Mauk van Heemstra
  Geplaatst op 4 november 2014 om 12:05 | Permalink

  Nou Ulrich, ik zou die consultant graag ontmoeten om samen te ontdekken of wij lean in de eerstelijn nog verder kunnen krijgen dan wij al doen!
  En ik gun ‘jouw’ consultant ook de credits daarvoor.
  Dat helpt anderen toch ook op het goede spoor, als dat bij jou zo goed werkt?
  Tenzij jij dat bezwaarlijk vindt: graag de gegevens van jouw consultant naar mij, bijv via mvh@zorgsteedsbeter.nl !
  Alvast dank!
  Groet,
  Mauk