Lekker slapen

De laatste vrijdag van de winter is ‘World Sleep Day’. In 2023 luidt het thema ‘Slaap is essentieel voor gezondheid’. Een open deur, zo lijkt het, vooral voor u als zorgprofessional. Toch blijkt de impact van slaap(tekort) nog vaak onderschat.

Tekst: Benno Aalders | Beeld: Audience Systems LTD

Reden waarom neurowetenschapper Els van der Helm minister Kuipers uitnodigde om bij een kopje (cafeïnevrije?) koffie de nauwelijks bestaande rol van slaap in het Nationaal Preventieakkoord te bespreken.

Wat dat te maken heeft met de onderstaande futuristisch ogende foto? De cabines op deze foto zijn Japanse slaapcapsules voor piloten en medisch personeel van de East Anglian Air Ambulance in Norwich. Sinds enkele jaren is deze Engelse traumadienst – een liefdadigheidsinstelling waar ook Prins William voor gevlogen heeft – naar een 24/7 dienstverlening overgestapt.

Voor de benodigde uurtjes nachtrust kan men zich terugtrekken in deze capsules die in Japan sinds de jaren ’70 wijdverspreid zijn als eenvoudig alternatief voor een hotel. Overigens ook prima te doen voor mensen met claustrofobie, naar het schijnt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*