Leren schipperen

Niets zo ‘mindful’ als zelf aan het roer staan van een zeil- of motorjacht. Maar hoe pakt u het aan als u dat nog nooit heeft gedaan?

Tekst: Femme Goudswaard | Beeld: Shutterstock

Niets zo ontspannend als autonoom zeilen of motorbootvaren. Messing around in boats, zoals de Engelsen het relaxte watersportleven zo mooi plegen te omschrijven, zou zomaar eens een goed alternatief voor een cursus mindfulness kunnen zijn. En iedereen kan het, want om te varen bent u in principe niet verplicht eerst een cursus te volgen.

In Nederland mag iedereen zonder papieren schipper worden van een boot, mits die qua lengte onder de 15 meter blijft en niet harder kan dan 20 km per uur. Nogal wat watersporters in ons land zijn dan ook autodidact; ze hebben de kunst afgekeken van anderen of zijn door schade en schande wijs geworden. Vaak al op jonge leeftijd, dat wel. Want naarmate men ouder wordt, neemt de jeugdige overmoed om niet gehinderd door enige kennis het water op te gaan, natuurlijk wel af. Als weldenkende volwassene met de nodige verantwoordelijkheden wilt u vanzelfsprekend niet uw veiligheid en die van dierbare medeopvarenden of anderen op het spel zetten. Vooraf iets van toeten en blazen weten, geniet dus de voorkeur.

Erkende opleiders

Zeker wanneer u wilt gaan zeilen, zult u eerst een paar lessen moeten nemen om de basis ervan een beetje onder de knie te krijgen. Dat hoeft niet vervelend of nodeloos tijdrovend te zijn. Meezeilen met vrienden combineert alvast het nuttige met het aangename, al is het meestal beter om het geven van zeillessen aan professionals over te laten. Op internet zijn tal van aanbieders te vinden die gedegen cursussen voor volwassenen geven. Kies liefst voor een door de CWO (Commissie Watersport Opleidingen) erkende zeilschool. Die brengt u niet alleen de fijne kneepjes van het zeilen bij, maar maakt u ook wegwijs op het gebied van (verkeers)regels op het water, manoeuvreren, aanleggen en van wal steken, een brug en/of sluis nemen, enzovoort. Kennis die ook van belang is wanneer u met een motorboot op pad wilt. Ook voor die discipline bestaan cursussen die u op weg kunnen helpen. Zeker aan te raden wanneer de motorboot waarmee u gaat varen niet zo wendbaar is en wanneer u drukke vaargebieden gaat frequenteren.

‘Het geniet de voorkeur om vooraf iets van toeten en blazen te weten’

Wie theoretisch goed beslagen ten ijs wil komen, haalt ook zijn vaarbewijzen. Vaarbewijs I moet u sowieso op zak hebben wanneer u een boot wilt besturen die langer is dan 15 meter en/of harder kan dan 20 km per uur. Maar ook als u in het buitenland een boot wilt huren. Naar een geldig vaarbewijs of International Certificate of Competence (ICC) wordt in veel landen expliciet gevraagd vóór u een boot meekrijgt. Daarnaast is er Vaarbewijs II.

Lees verder (pdf).

AA06-2016p040-041

Delen