Lief zijn voor de cliënt

Wat hielden ze toch van de zorgcliënt, de vertegenwoordigers van VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en SP die gisteren met elkaar in debat gingen. Ze deden dit op uitnodiging van Ieder(in), Patiëntenfederatie Nederland, LPGGz/MIND en PGOsupport, die hun nieuwjaarsborrel in het teken van de komende Tweede Kamerverkiezing plaatsten. Natuurlijk waren er ideologische verschillen tussen de vijf, maar ze waren het er allemaal over eens dat die cliënt veel meer centraal moet komen te staan, dat die een veel duidelijker stem in de zorg moet krijgen en (vooral CDA, GroenLinks en SP) dat er geld bij moet om die zorg goed de ruimte te geven.

In dit laatste ging de SP het verst, en geheel volgens verwachting haalde Renske Leijten hierbij haar stokpaardje van het Nationaal Zorgfonds van stal. Maar dit kwam haar op een forse veeg uit de pan te staan van Linda Voortman (GroenLinks), die over de plannen van de SP zei: “Dat kan allemaal binnen het huidige stelsel. Daar heb je niet zo’n dure, geldverslindende stelselwijziging voor nodig”, en van Mona Keijzer (CDA): “SP wil alle eigen bijdragen afschaffen. Dat klinkt lekker, maar dan gaat de premie wel 275 euro omhoog”.

De pakweg vierhonderd aanwezigen (voor de helft zorggebruikers) riepen met ruime meerderheid Voortman uit tot winnaar van het debat. Maar waren de aanwezigen er ook veel wijzer van geworden? Laatste spreker Marc de Hond kreeg de lachers op zijn hand door te stellen: “Politici zijn meer bezig met ons bang maken voor wat er gebeurt als we niet op ze stemmen dan wat ze gaan doen als we wel op ze stemmen”. Vaak is dat inderdaad waar, maar in dit debat hadden ze het te druk met de aanwezigen stroop om de mond smeren om daar echt aan toe te komen.

Delen