Live vanuit de OK!

Live uitgezonden operaties zijn populair op congressen, in het theater en op tv. Maar is het wel zo’n goed idee? De meningen zijn verdeeld.

Tekst: Daan Marselis – Beeld: Tamara Smit

Je wordt nogal opengelegd bij zo’n knieoperatie. Ze zagen, ze hakken en ze spoelen”, vertelt fysiotherapeut Pieter van Ginneke beeldend over de operatie die hij in de zomer van 2014 onderging. Naast het OK-team was er ook een cameraploeg, die het hele proces filmde. Op die manier was de operatie rechtstreeks te volgen voor de vrouw van Van Ginneke en de honderdvijftig huisartsen en fysiotherapeuten die in een zaaltje verderop zaten. Via een telefoonverbinding konden zij vragen stellen aan de orthopeed.

Poll

[poll id=”5″]
U kunt uw eventuele aanvullingen kwijt in de reacties onder dit artikel.

Aan live uitgezonden operaties zoals die waaraan Van Ginneke meewerkte, wordt een grote educatieve waarde toegedicht. Maar steeds vaker is de live-uitzending van een operatie op een lekenpubliek gericht. Ethicus Gert van Dijk van de KNMG wil graag een discussie op gang brengen over nut en noodzaak. Daarvan kan hij zich bij een professioneel publiek nog een voorstelling maken. Maar is de uitzending bedoeld om een lekenpubliek te informeren, dan voegt het live-element volgens Van Dijk niets toe. Dat kan net zo goed met een vooraf opgenomen operatie. “Het live-element is alleen bedoeld om de spanning te verhogen. Daar mag je het patiëntenbelang niet aan ondergeschikt maken.”

Lees verder (pdf)

AA01-2016p020-022

 

Delen