Liverpool lacht weer

De stad die in één adem wordt genoemd met The Beatles heeft, naast de ‘Fab Four’-locaties, nog veel meer in petto dankzij een fraai gerestaureerd havencomplex.

Tekst: Hans Bouman | Beeld: Shutterstock

Eleanor Rigby werd 44 jaar. Ze stierf in 1939 en ligt op het kerkhof van St Peter’s Church in Liverpool. Niemand zou ooit van haar gehoord hebben als Paul McCartney in 1966 niet verlegen zat om een meisjesnaam van vijf lettergrepen. Eerst verzon hij ‘Miss Daisey Hawkins’, later schoot hem ‘Eleanor Rigby’ te binnen. Paul had geen idee hoe hij op die naam was gekomen. Pas rond 1980 werd ‘ontdekt’ dat deze terug is te vinden op het kerkhof van St Peter’s, de plek waar Paul McCartney en John Lennon elkaar in 1957 tijdens een tuinfeest van de kerk leerden kennen. Terwijl ik over het kerkhof wandel, valt mijn oog op een grafsteen met de naam McKenzie erop. Jawel, zo heette de priester die in het liedje de eenzame Eleanor begraaft.

Wie naar Liverpool gaat, kan niet om de Fab Four heen. Bijna 50 jaar nadat ze uit elkaar gingen, zijn The Beatles nog altijd legendarisch. En wie zou het Liverpool kwalijk durven nemen dat de stad zich met zijn godenzonen profileert? Lange tijd waren The Beatles, samen met de voetbalinstituten Everton en Liverpool FC, het enige waar de stad trots op kon zijn. Ja ooit, in de 18de en 19de eeuw, toen het de tweede stad van het British Empire was. Toen er goudgeld werd verdiend met de slavenhandel (tot 1807) en de handel in suiker, rum, tabak en katoen. Maar halverwege de 20ste eeuw verwerd Liverpool tot een armoedige voormalige industriestad.

Klik op de afbeelding om meer foto’s te zien

Precies toen hun geboortestad op zijn absolute dieptepunt was beland, zochten vier jongens in een benauwd keldertje, de Cavern Club geheten, naar hun muziekstijl. Ze zouden er 292 keer optreden. In 1973 ging de Cavern Club dicht; de kelder werd volgestort met puin. Op ongeveer dezelfde plek werd in 1984 een nieuwe Cavern Club geopend, naar verluidt gebouwd uit de stenen van het origineel. Nu zijn er dagelijks muziekoptredens van jonge en minder jonge hopefuls.

Albert Dock

De beste plek om een kennismaking met Liverpool te beginnen, is Albert Dock. Hier herinneren vijf gerenoveerde pakhuizen aan de gouden dagen van weleer. Ze huisvesten nu winkeltjes, restaurants, cafés en een aantal van de interessantste musea van de stad, zoals een vestiging van de Tate Gallery en het Merseyside Maritime Museum. Hier wordt de lof gezongen van de havenstad, vanwaar negen miljoen emigranten vertrokken op zoek naar een nieuw leven in Noord-Amerika of Australië.

De keerzijde van de geschiedenis wordt niet weggemoffeld. Jarenlang bevatte het museum een indrukwekkende Transatlantic Slavery-expositie; tegenwoordig heeft deze zwarte bladzijde zijn eigen, ook aan Albert Dock gelegen, International Slave Museum.

Ook John, Paul, George en Ringo ontbreken niet in Albert Dock. The Beatles Story is het ultieme Beatlesmuseum, ze hebben hier zelfs de Cavern Club en de Cashbah (waar de vier ook optraden) nagebouwd.

Veerboot

Direct achter Albert Dock bevindt zich de reusachtige shopping mall Liverpool ONE. Meer dan 170 winkels, bars en restaurants lonken hier naar de creditcard van de talrijke bezoekers. Eigenlijk hoef je Liverpool ONE helemaal niet uit om een leuke tijd te hebben in de stad aan de Mersey.

Maar dat doe je natuurlijk wel, al was het maar vanwege diezelfde Mersey. Dus sta ik een half uur later op de veerboot van Pier Head naar Seacombe. Door mijn hoofd schalt het liedje van die ándere Liverpoolse band: Gerry & the Pacemakers. Ferry Cross the Mersey, zongen zij. Merzey met een z, want zo spreek je dat uit.

De overtocht duurt maar 10 minuten, maar dat is lang genoeg om een uitgebreide blik te kunnen werpen op de skyline van Liverpool en de zogeheten Three Graces: drie fraaie historische gebouwen uit het begin van de twintigste eeuw, toen Liverpool nog naar de toekomst lachte. Zoals het nu, vol vertrouwen, opnieuw doet.

Sightseeing

Het deel met Albert Dock, Pier Head, Liverpool ONE en de ‘Beatleswijk’ Cavern Quarter is beloopbaar. Voor bezoeken aan de belangrijkste Beatleslocaties (er zijn er zeker 25) zijn er o.a. de Magical Mystery Bustour (2 uur, £ 17,95, cavernclub.org/the-magical-mystery-tour) en Fab Four Taxi Tours voor privétours (3 uur, £ 50 per taxi, fab4tours.co.uk). De voormalige woningen van John Lennon en Paul McCartney kunnen worden bezocht, maar entree (vooraf boeken!) is bij veel tours niet inbegrepen (nationaltrust.org.uk/beatles-childhood-homes). Mersey Ferries organiseert ook rondvaarten (merseyferries.co.uk).
Het havengebied verkennen met een landingsvaartuig uit WOII kan bij The Yellow Duckmarine (theyellowduckmarine.co.uk). Zie ook visitliverpool.com.

Musea, muziek & shoppen

Het is een stad die iedere fan van The Beatles een keer moet hebben bezocht: Liverpool. Maar ook voor wie niet zoveel heeft met de ‘Fab Four’, is deze havenstad een aanrader vanwege de vele (andere) bezienswaardigheden naast de meer dan twintig Beatleslocaties. Een must is in ieder geval het gerestaureerde Albert Dock, een van de hipste plekken van de stad met restaurantjes, musea en winkels. Voetballiefhebbers willen misschien een kijkje nemen bij de thuisbasis van FC Liverpool, en is er tijd over dan is een tripje met de ‘ferry cross the Mersey’ de moeite waard vanwege het uitzicht op de skyline van de stad.

TUI stelde een lezersarrangement samen met verblijf in het nieuwe Pullman, een trendy viersterrenhotel aan de rivier. Binnen 5 minuten wandelt u naar Albert Dock (met o.a. het bezienswaardige Tate Liverpool), en binnen 10 minuten staat u in hartje centrum met zijn vele winkels.

  • Prijs vanaf € 229,- p.p. (o.b.v. 2-psk). Inclusief retourvlucht Amsterdam-Liverpool per easyJet, twee overnachtingen met ontbijtbuffet, welkomstdrankje in de hotelbar en entree Beatles Story Museum.
  • Exclusief € 20,- reserveringskosten (bij online boeking) en eventuele vluchttoeslagen wanneer de goedkoopste vliegtuigstoelen niet meer beschikbaar zijn.
  • Vertrek elke vrijdag t/m 20 oktober 2017.
  • Meer (prijs)info en boekingen tui.nl/artsenauto

 

Delen