Loek lijft Langeland in

Zorgondernemer Loek Winter gaat het Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer overnemen. De raad van bestuur van het Zoetermeerse ziekenhuis en Winter hebben hierover samen overeenstemming bereikt. Dat heeft Winter aan Zorgvisie laten weten.

 

 

Er waren meer kapers op de kust, waar onder een woningcoöperatie. Winter heeft de financiering nog niet definitief rond. Hij wil vandaag de zorgverzekeraars en de banken over de streep trekken. De problemen waren enorm, zegt Winter: ‘Ze konden morgen de lonen al niet meer betalen.’ Als de overname slaagt, wacht Winter de niet gemakkelijke taak om het ziekenhuis weer gezond te maken. Dat gaat op zijn Winters: ‘Alleen de dingen doen die nodig zijn. De franje eruit snijden. Abonnementen die je niet gebruikt opzeggen. Gewoon je gezonde verstand gebruiken, net zoals je dat thuis doet.”

In juli bezwoer het LangeLandbestuur nog dat het ziekenhuis niet zo worden verkocht. Het zou juist onderdeel blijven van de A12-combinatie, waar het samen met het Groene Hart Ziekenhuis, Medisch Centrum Haaglanden en het Bronovo Ziekenhuis deel van uitmaakte. Nu blijkt dat dus niet waar te zijn. Vanochtend maakten de A12-ziekenhuizen bekend dat het LangeLand geen partner meer mocht zijn in hun coöperatie. Het LangeLand Ziekenhuis hield zich niet aan de afspraken en wilde plotseling een volwaardige intensive careafdeling in de lucht houden.

De afspraak was alleen een 24-uurs IC-opvang, zo laat een woordvoerder van de A12-ziekenhuizen weten. Het LangeLand wilde meer “niet rendabele” en “overbodige” afdelingen behouden. Daardoor ontstond een onoverbrugbaar meningsverschil. Om het LangeLand Ziekenhuis te redden van de ondergang, hebben de drie andere ziekenhuizen er “menskracht en middelen” in gestoken. Over de hoogte van de materiële kosten lopen nog gesprekken. Maar het LangeLand Ziekenhuis kan hier nog een rekening voor tegemoet zien, zo laat de woordvoerder weten.

Interview Loek Winter Arts en Auto 2008

Delen