Lokale apotheker en software-engineer

Mustafa Yildirim gelooft in lokale, kleinschalige apotheekzorg, maar gaat wel mee in de digitale ontwikkeling. Zo leidde de apotheker zichzelf op tot software-engineer.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: De Beeldredaktie/Diederik van der Laan

Ondernemerszin heeft hij altijd gehad. Zijn vader is coupeur, zijn moeder coupeuse; tijdens zijn studie farmacie helpt Mustafa Yildirim (37) hen een zaak op te zetten. Toch ambieert hij op dat moment geen eigen apotheek. “Ik vreesde voor de macht van zorgverzekeraars en dat ik weinig zelf zou kunnen bepalen.” Het loopt anders. Na zijn afstuderen gaat Yildirim in 2011 als apotheker aan de slag in Rotterdam. Onder de vlag van een keten bouwt hij een nieuwe vestiging op. “Ik moest concurreren met twee zelfstandige apotheken die met huisartsen in een gezondheidscentrum zaten.” Het valt hem op dat die twee ‘meer binding’ hebben met zowel huisartsen als patiënten en dat begrijpt hij wel. “Het concept van ketens past niet bij persoonlijke gezondheidszorg. Het moet snel. Er is bijna geen tijd voor individuele adviezen en maatwerk.”

Wanneer hij in de Zaanstreek – de regio waar Yildirim is opgegroeid – een gat ziet ontstaan, springt de apotheker daarin. “De lokale apotheekeigenaar in Asserdelft verkocht zijn apotheek aan een keten. Daarom dacht ik me daar te kunnen onderscheiden met een zelfstandige, kleinschalige, persoonlijke apotheek.” Hij start met nul patiënten, maar bijna zeven jaar later komt ongeveer de helft van de 15.000 mensen die in het noorden van Asserdelft wonen, bij zijn apotheek Kaaikhof. “We groeien nog steeds en hebben goed contact met de huisartsen. Zij appen weleens op zaterdag of ik nog iets kan bezorgen. Die lage drempel en die flexibiliteit kan een keten niet bieden.” 

Yildirim is ervan overtuigd dat zelfstandige, kleinschalige apotheken in dewijk de beste zorg bieden, maar ziet tegelijkertijd in dat er meer nodig is om op de lange termijn te overleven. “Ik geloof niet in onlinefarmacie, maar sorteer er wel op voor.” Wat heet: al vanaf de start van de apotheek in 2015 volgt hij online softwarelessen en die brengt hij ook in de praktijk. Zo heeft de apotheker al meerdere apps ontwikkeld (voor het bestellen van medicatie voor chronische aandoeningen en herhaalmedicatie en voor de medicatievoorraad in het verpleeghuis), een veilige chatfunctie gekoppeld aan de website van zijn apotheek én twee webshops gebouwd, halalmedicijnen.nl was de eerste. “Omdat er geregeld mensen naar vroegen, heb ik voor moslims een webshop gemaakt met medicijnen die geen varkensgelatine, alcohol of andere ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten. We krijgen bestellingen uit heel Nederland.” Al wordt hij daar niet rijk van. “Ik zie het als een visitekaartje. Hiermee laat ik zien dat apothekers de zorg aanpassen aan de behoefte. Dat is niet anders dan medicijnen leveren aan iemand met lactose-intolerantie.” 

Ideologie behouden

Afgelopen zomer heeft Yildirim ook voor alle andere medicatie zonder recept een webshop gelanceerd. In 2022 hoopt hij op diverse locaties in de regio uitgiftepunten te openen. “De digitalisering zet verder door. Politiek en zorgverzekeraars sturen daarop. Dan kun je blijven volharden in wat je doet óf erin meegaan, zodat je in elk geval nog een deel van je ideologie kunt behouden. Want ons advies op maat blijft, ook online. Wij zien het patiëntdossier in en controleren of iemand iets veilig kan gebruiken. Dat blijft de toegevoegde waarde van de apotheker. En ik vind dat we die als beroepsgroep veel meer moeten uitdragen.” 

Delen