Loondienst of ondernemerschap

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Moet elk verpleeghuis in Nederland een eigen apotheker aanstellen om de medicatieveiligheid te waarborgen? De KNMP pleitte hier gisteren wel voor, in aanloop naar het Algemeen Overleg Verpleeghuiszorg in de Tweede Kamer vandaag.

Directeur Léon Tinke van de KNMP heeft natuurlijk een punt als hij stelt dat het voor de patiënt van belang is dat er een sterkere bewaking van de medicatieveiligheid komt. Hij krijgt bijval van ouderenorganisatie KBO-PCOB, die bij monde van directeur Manon Vandekaa stelt dat het belangrijk is dat er één gezicht komt, iemand die zich verantwoordelijk voelt en aan wie de medewerkers vragen kunnen stellen. “Continuïteit van farmaceutische persoonsgerichte zorgverlening is van levensbelang”, stelt ze. En daarin heeft ze natuurlijk helemaal gelijk. Ik hoop ook echt dat iedere verpleeghuisbestuurder zich dit ter harte neemt. Sterker nog: ik hoop dat iedere verpleeghuisbestuurder dit al lang heeft gedaan.

Een apotheker in dienst nemen is echt niet de enige oplossing

Maar nogmaals: betekent dit dat elk verpleeghuis een eigen apotheker in dienst moet hebben? In 2007 is bij het inwerkingtreden van de Geneesmiddelenwet de verplichting van een toezichthoudend apotheker vervallen. Sindsdien zien we dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg bij de verpleeghuizen die ze bezoekt te vaak moet constateren dat de medicatieveiligheid niet op orde is. Wat belet de bestuurder van de instelling die deze boodschap krijgt om de dichtstbijzijnde apotheek binnen te lopen en de apotheker in te huren om dit probleem op te lossen? Wat belet apothekers om ondernemerschap te tonen en het verpleeghuis een goed onderbouwd plan op dit gebied aan te bieden, voor de uitvoering waarvan ze op consultbasis in te huren zijn? Een apotheker in dienst nemen is echt niet de enige oplossing.

4 Reacties Reageer zelf

 1. Rikie Elling
  Geplaatst op 17 november 2016 om 10:56 | Permalink

  Beste Frank, ik lees niet dat de KNMP wil dat verpleeghuizen iemand in dienst moeten nemen, maar wel dat de apotheker meer bevoegdheden en een grotere rol op de werkvloer zou moeten krijgen. Niet alleen leveren van medicatie maar actief meedenken met de organisatie over medicatieveiligheid en voorschrijfbeleid. In mijn regio gebeurt dat al en zijn het de “apothekers om de hoek” die de farmaceutische zorg in de instellingen leveren. Daarmee wordt ook de doorlopende lijn van thuiswonende zorg naar zorg in een instelling meer op elkaar afgestemd.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 17 november 2016 om 12:36 | Permalink

  “Een eigen apotheker aanstellen” laat zich op verschillende manieren lezen. Maar zoals het in jouw regio geregeld is, is het natuurlijk goed.

 3. anh jansen
  Geplaatst op 17 november 2016 om 20:38 | Permalink

  Die ondernemende apothekers die ook nog samenwerken roepen toch wat vragen op. SEO zette de antwoorden op een rijtje.

  http://www.seo.nl/uploads/media/2016-65_De_Mededingingswet_in_de_eerstelijnszorg.pdf

  Aan de randen van Nederland wordt blijkbaar de randen van wat wettelijk mogelijk is opgezocht. Mag allemaal.

  Maar of het ook goed is?

  Wat waren ook weer de pilaren en uitgangspunten van het systeemmodel?

  Laat de ACM maar eens afreizen naar Oost-Nederland. Hoever gaat die samenwerking in Enschede e.o.? Hoe zit het met de prijsvorming? De kwaliteit? De keuzevrijheid? De innovatie?
  Is hier sprake van verkoopmacht van die ondernemende apothekers? Wat is de prijs die de tehuizen aldaar betalen in vergelijking met tehuizen waar wordt gewerkt met aanbestedingen conform wet en regelgeving?

  Maar ja, daar vraag je ook wat: afreizen naar de rand van de wereld?

 4. Harry Stulemeijer
  Geplaatst op 27 november 2016 om 19:42 | Permalink

  Begrijp ik het verkeerd? Wat voor binding heeft een loslopende apotheker met een verpleeghuis? Waarom zou de medicatieveiligheid van de individuele patient niet domweg gekoppeld kunnen blijven aan de toelevering, waarvoor de afleverende apotheker verantwoordelijk blijft?