Loopgraven

Iedereen die gisteren de hoorzitting over dure geneesmiddelen in de Tweede Kamer heeft gevolgd, begrijpt waarom Gerben Klein Nulent eerder dit jaar in Farma Magazine zei dat de KNMP als koepel geen rol voor zichzelf weggelegd ziet in deze discussie en waarom Wouter Bos (bestuurder VUmc) in hetzelfde tijdschrift liet weten in de loop der jaren steeds pessimistischer te zijn geworden over de mogelijkheden om een oplossing te vinden voor dit dossier.

Gerard Adelaar, adviseur gezondheidszorg bij Axon, stelde op Twitter met enig gevoel voor understatement vast dat zo’n hoorzitting ‘een ietwat ongelukkig middel’ is om een echt diepgaand gesprek te krijgen. Dit komt niet alleen omdat alle partijen in de discussie vanuit hun eigen standpunt redeneren (en dit ook vrij consequent volhouden), maar ook omdat al voorafgaand aan de hoorzitting een paar heel nadrukkelijke piketpaaltjes werden geslagen.

Voorafgaand aan de hoorzitting dure geneesmiddelen waren de piketpaaltjes al geslagen

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, die het initiatief had genomen, had een paar dagen vooraf in Het Financieele Dagblad gesteld dat het ‘gewoon schofterig’ is hoe de farmaceutische industrie zich gedraagt. En algemeen directeur Sonja Willems van Janssen Benelux had zich op de ochtend van de hoorzitting in dezelfde krant laten ontvallen dat ze zich opgejaagd wild voelde. “Als dit zo doorgaat, doe ik hier op kantoor het licht uit.”

Adelaar voelde de stemming goed aan door al ’s ochtends via Twitter een peiling uit te zetten om te kijken of de hoorzitting zou leiden tot toenadering, loopgravenposities of verwijdering. Al snel was de optie loopgravenposities veruit in de meerderheid en dat bleef de rest van de dag zo. Ironisch genoeg zal iedere partij in het debat achteraf desgevraagd zeggen: ‘Loopgraven? Nee, ik niet hoor’.

Delen