Luisje in de pels
Voor de tweede keer op rij laat Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW een bommetje vallen precies aan de vooravond van de jaarlijkse relatiebijeenkomst van Zorgverzekeraars Nederland, traditioneel op de vierde dinsdag van september. Met de timing van Oomen is niets mis. Vorig jaar stond verslaggever Eva Wiesing van de NOS voor de ingang van de locatie waar deze bijeenkomst werd gehouden. Oomen had toen net bekendgemaakt dat wat hem betreft de premie voor de basisverzekering best omlaag kon. En dit jaar brengt hij het nieuwtje dat DSW de premie tussentijds verlaagt. De verzekerden betalen de laatste drie maanden van dit jaar vier euro per maand minder.
Spannend? Afgaand op de cijfers van deze zorgverzekeraar valt het mee. Voor mensen die weinig geld hebben is iedere besparing welkom, zelfs een kleine als deze. Maar als we kijken naar de omvang van DSW, lijkt de conclusie toch dat die premie voor de meeste verzekerden niet doorslaggevend is in de keuze voor de verzekeraar. Het maatschappelijk jaarverslag van DSW laat weliswaar zien dat het aantal verzekerden jaarlijks een beetje toeneemt, met een lichte daling in 2012 als enige uitzondering. Maar het totaal aantal verzekerden blijft uiterst bescheiden. Blijkbaar laten verzekerden in hun afweging dus ook andere overwegingen meespelen.
2 reacties
Eigenlijk hadden we 15 DSW’s moeten hebben voor een fatsoenlijke marktwerking en geen oligopolie van 4 molochen zoals we nu hebben.
JD Uithof
24 september 2013 / 10:27Een ander nieuwtje heeft Chris Oomen ook al bekend gemaakt: de nominale premie voor 2014. DSW is groot 400.000 verzekerden en heeft een regionaal verzorgingsgebied en dat wil DSW graag zo houden.
Dreiging van concurrentie is ook concurrentie volgens Mededingingsexperts. We gaan het zien. Als de grote jongens hun broek extra optrekken is dat het bewijs dat van concurrentie geen sprake is: pakken zij de 10% of pakken zij die niet?
En een relatie bijeenkomst voor zorgverzekeraars? Luister de ACM mee? Mag allemaal in dit land. Prijzen zijn bekend, budget wordt immers bepaald door VWS in overleg met ZN/ZN-leden. MBI staat paraat om in te grijpen als het budget wordt overschreden. Prijsafspraken zijn tussen concurrerende verzekeraars verboden. Maar zo kan het ook: laat de kleinste een bedrag noemen en de groten weten waar ze aan toe zijn; 10% marge is al binnen.
Het zou heel veel uitmaken of Achmea/DFZ als eerste haar nominale premie zou bekend maken. Van DSW gaat alleen marktafstemmend gedrag uit: Als een regionale verzekeraar dat bedrag kan waarmaken, kan een landelijke verzekeraar 10% hoger zitten. We zien CZ, VGZ, AchmeaDFZ en Menzis niet onder de prijs van DSW zakken. Zo werkt de concurrentie tussen verzekeraars in Nederland niet.
Van een luis in de pels is dan ook geen sprake. Eerder een van een schaamluis achter de schaamlap waarachter de verzekeraars zich verschuilen en waarachter de Minister steeds harder moet krabben om nog enige beweging erin te krijgen.
En wat schiet de burger met deze premie verlaging op? Verplicht eigen risico is verhoogd, zorgtoeslag is verlaagd, eigen bijdragen verhoogd en wat gaat de Minister doen met het inkomensafhankelijke deel? En met het pakket?
En collega Uithof moet maar eens uitleggen waarom hij zo graag meerdere DSWen wil zien; Chris Oomen bestaat het om te stellen dat momenteel de distributie kosten hoger zijn dan de materiaalkosten.
Dacht toch niet dat de klassieke openbare apotheek, tot 2012 nota bene de benchmark voor de tarieven van de NZa, zich beperkt tot een PostNl of DHL filiaal. Wij doen heel wat meer dan het plakken van een postzegel op het zakje: we gaan ook over de inhoud, over de combinatie van zakjes, over de combinatie van inhoud zakje en persoon etc.etc.etc. Een fundamenteel verschil met DHL, PostNL of UPS of FEDeX.
Jammer dat DSW dat zelf niet inziet. Zij exploiteert zelf ook apotheken en is mede eigenaar van de overigen in haar exploitatie gebied. De verzekeraar heeft als enige de zorgplicht en de zorg is functioneel omschreven, maar zij kan niet volstaan met het plakken van postzegels op doosjes. Dat is wat al te kort door de bocht.
De verplicht verzekerden maken daarom een zeer ruime bocht om het hele circus heen en blijven zitten waar ze al zaten; bij hun oude voormalige ziekenfonds! Dat komt toch vanzelf weer terug. Als je maar lang genoeg stil blijft zitten gaat het vanzelf over; je moet zeker niet gaan krabben; wie weet wat er uitkomt en wanneer?
ANH Jansen
24 september 2013 / 17:02