Macht

Het hoge woord is er uit. Wat iedereen in de zorg al lang wist mag nu hardop worden gezegd. We mogen van dhr. Langejan van de Nederlandse Zorgautoriteit ( NZa ) voortaan gewoon zeggen dat de zorgverzekeraars macht hebben. Het is zelfs goed dat ze dat hebben stelt hij.  Nou, dan zijn we ook weer af van die discussies van gelijkheid op de zorgmarkt en is duidelijk waar iedereen staat. Ik zou dan de driehoek van zorgaanbieder-patiënt-zorgverzekeraar ook wel even anders willen zien dan als een driehoek met gelijke randen.

Een woordvoerder van een zorgverzekeraar sputterde nog even dat je eigenlijk moest zeggen dat de patiënt de macht heeft, want voor hem wordt de zorg ingekocht. Ik denk dat we dat ideaalplaatje wel kunnen laten varen. Dat de patiënt macht heeft is misschien door wat mevrouw Wind roept vanuit de NPCF. Soms gaat men zelfs in grote getale de barricades op en dan wil de macht van het volk nog weleens invloed hebben via de politiek. Keuzevrijheid voor patiënt of zorgaanbieder is helaas  een schaars goed geworden.

Is ‘macht’ erg en wat zegt het eigenlijk? Ik lees omschrijvingen als: “het vermogen om andere personen, groepen of zaken de wil op te leggen, eventueel tegen de wensen of belangen van die anderen in.” Misschien dat dit hier en daar wel herkend wordt. Ik neem aan dat we het niet over  ‘aanmerkelijke marktmacht ‘ hebben, want daar wordt door de NZa van dhr. Langejan goed op gecontroleerd, zowel bij zorgverzekeraars als bij zorgaanbieders. We mogen dacht ik met niet meer dan acht iets afspreken of zo?

Macht inzetten is vaak een zwaktebod en wordt natuurlijk vergoelijkt door de hoge kosten die we met z’n allen moeten opbrengen voor de zorg. Ik was net gewend aan het woord ’markt’. Dan zie ik voor me dat 2 partijen gezamenlijk tot een bod komen wat voor beiden aanvaardbaar is. Met als afsluiting een handjeklap. Helaas is bij veel zorgverzekeraars geen toenadering te bespeuren en wordt eenzijdig iets opgelegd. Voor wie dit opgaat leest u dagelijks in de media.

De politiek geeft één  partij te veel middelen om haar rol te vervullen. Dat er dan gejubeld wordt over de lagere kosten aan die zijde is maar één kant van het verhaal. Van winst mogen we niet spreken bij de zorgverzekeraars, van verlies bij de patiënt en de zorgaanbieder des te meer.

Delen