Magisch Marrakesh

Je kunt er superlekker eten, fantastisch shoppen en exotisch logeren. Marrakesh is een stad als uit een Arabisch sprookje, waar je duizend-en-een indrukken opdoet.

Tekst: Irene de Bruijne Beeld: Shutterstock

Bij een stedentripje Marrakesh valt al snel een grote tegenstelling op. Er is een Marrakesh ‘beneden’ en een bijna totaal andere stad ‘boven’. Beneden is het hectisch, chaotisch en lawaaiig; boven bestaat uit dakterrassen waar je met een glas muntthee kunt chillen en kijken naar de drukte beneden.  

Die ontspanning heb je wel nodig om bij te komen van de duizend-en-een indrukken die je in deze compleet andere wereld opdoet. Want als je na krap vier uurtjes vliegen (met Transavia al mogelijk vanaf ongeveer honderd euro voor een retourtje) en een half uur rijden in het hart van deze Noord-Afrikaanse stad aankomt, is het duidelijk dat dit geen Europese stad is.  

De meeste bezoekers verblijven in de medina, het oude stadscentrum. Dit is grotendeels autovrij; veel steegjes zijn te smal voor auto’s en taxi’s. De meeste accommodaties sturen gelukkig meestal een medewerker om je op te vangen en je naar hun verblijf te begeleiden. Dat verblijf is voor veel toeristen een riad, oftewel, volgens Wikipedia, ‘een traditioneel Marokkaans huis of paleis met een atrium of binnentuin’. Aan de buitendeuren in de steegjes is het vaak niet te zien, maar eenmaal binnen blijken die riads exotische sprookjes. Net als de dakterrassen zijn het oases van rust waar je heerlijk kunt relaxen bij het zwembadje of vijvertje dat ze vaak hebben. 

Buiten de deur ligt dus een heel andere wereld. In Marrakesh’ stegendoolhof is Google Maps geen overbodige luxe. Tegelijk is het ook wel leuk om een beetje te ‘verdwalen’ in de medina. Hoewel je er van alle kanten wordt aangesproken, is dat zelden met slechte bedoelingen. De meeste mensen willen je iets verkopen, je gidsen, je in hun restaurant krijgen of thee met je drinken in hun tapijtenhandel. In het laatste geval dringt men er na de thee vasthoudend op aan om toch vooral dat spectaculair afgeprijsde tapijt te kopen, en de verkoper begrijpt écht niet waarom jij zo’n geweldig aanbod op zo’n geweldige belegging zomaar laat lopen. 

Mocht je toch iets willen kopen (en dat wil je in deze stad!), dan is er de souk. In een geurcocktail van leer, kruiden, oliën, eten, wierook, brommeruitlaatgassen en sigarettenrook loop je door een fata morgana van tassen en jassen, jurken, sieraden, woonaccessoires en een miljoen andere bekende en onbekende schatten. Neem er de tijd voor, want afdingen is een must en het is bijna een belediging als je dat niet doet. Zorg dat je genoeg cash bij je hebt, want in de souks (en trouwens ook in de meeste restaurantjes) kun je niet pinnen. En breng vooral ook je glimlach mee, dat levert vaak een betere prijs op. 

5 Must-do’s

Maak een Street Food Tour per fiets, 4 uur vanaf € 60,-  zie tripadvisor.nl 

  • De prachtige Koranschool is helaas dicht voor renovatie. Mooi alternatief: het Bahia Paleis. 
  • Le Jardin Majorelle, vooral bekend als de tuin van mode koning Yves Saint Laurent. Een felgekleurde villa met een oase van tropische planten. Ga vroeg, de rij is vaak lang. 
  • La Maison de Photographie, klein maar interessant museum.
  • Eet eens een pastilla, een blaerdeegtaart(je) met kip of duif(!), bedekt met poedersuiker.
  • Tijd over? Maak een woestijntoer via getyourguide.nl

Alle steegjes in de medina van de Rode Stad – de bijnaam komt van de okerkleur waarin veel huizen zijn geverfd – leiden je steeds weer naar het Djemaa el Fna. Op dit grote plein is van alles te zien en te beleven, al is het wel een toeristencircus met goochelaars, apen en slangenbe-
zweerders. Maar het is absoluut heel fotogeniek. Let wel op wie en wat je fotografeert en vergeet niet even om toestemming te vragen.  

Rond het plein zijn veel restaurants die over het algemeen wat duurder zijn (denk Nederlandse prijzen) dan die in de rest van de stad, maar die je wel trakteren op een boeiend uitzicht. Lekker eten is geen probleem in Marokko, het land biedt het beste van de Franse (het was ooit een Franse kolonie) en Noord-Afrikaanse keuken. Tajines en couscous kun je in alle mogelijke varianten bestellen. Alcohol is officieel niet te koop, en voor de kick heb je het niet nodig, want een avond op een dakterras aan het Djemaa el Fna brengt je ook in de stemming. Terwijl je daarboven van je verse fruitsapje nipt, wordt er beneden je een Arabisch sprookje opgevoerd.

Delen