Marshallplan

LUMC-bestuursvoorzitter Douwe Biesma stelt dat medisch specialisten en verpleegkundigen in de ziekenhuizen de tijd moeten krijgen om op adem te komen, na de impact van de coronacrisis. Dat klinkt niet meer dan redelijk, tenminste voor het deel dat voor de coronazorg in de frontlinie heeft gestaan.

Anderen echter hebben al sinds kort na de start van de coronacrisis benadrukt dat zo snel mogelijk ruimte moest worden gecreëerd om de zorg die zij gewend zijn te leveren weer op te pakken. Zij willen juist géén recuperatietijd. De vraag is dus of Biesma spreekt namens iedereen voor wie hij claimt te spreken.

‘Er wordt volop gewerkt aan de nieuwe werkelijkheid van morgen’

Afgezien daarvan wekt het enige verbazing dat Biesma pleit voor aanpassing van het hoofdlijnenakkoord medisch specialistische zorg als hij van mening is dat de zorgprofessionals in de ziekenhuizen tijd moeten krijgen om te recupereren. Recupereren betekent immers herstellen, rust nemen. Minder productie draaien dus, bepaald niet tegenstrijdig aan de doelstellingen van het hoofdlijnenakkoord.

Ondertussen wordt volop gewerkt aan wat Biesma ‘de nieuwe werkelijkheid van morgen’ noemt. De diverse hoofdlijnenakkoorden spelen in die nieuwe werkelijkheid een grote rol, net als het programma De Juiste Zorg op de Juiste Plek met zijn doelstelling zorg te verplaatsen, vervangen en voorkomen. Denk aan: verplaatsen het ziekenhuis uit, vervangen van fysiek door digitaal en voorkomen dat mensen zorg nodig hebben. Een operatie die je met recht een Marshallplan kunt noemen.

Delen