Meer geld, minder uren?

Een verpleegkundige kaartte eerder deze week op Twitter een interessante discussie aan over een eventuele salarisverhoging voor zorgmedewerkers. Zeker noodzakelijk, stelde ze, maar het moet niet de eerste stap zijn. Het risico is dat een deel van hen dan minder uren gaat werken, vanwege de ruimte die in hun financiële situatie vrijkomt.

In de discussie die hierop volgde, bleek niet iedereen dit als een serieus risico te zien. Aan de ene kant begrijpelijk. Er zijn genoeg zorgmedewerkers die moeite hebben om rond te komen, of een betaalbare woning te vinden in de directe werkomgeving.

Maar aan de andere kant: veel zorgmedewerkers ervaren een hoge werkdruk, en voelen nog steeds de gevolgen van de piekbelasting waaraan ze tijdens de coronapandemie werden blootgesteld. Bovendien: meer salaris heeft ook gevolgen voor de kosten van kinderopvang.

‘De tien procent prijscompensatie is een interessante testcase’

Hoe dan ook, als het echt waar zou zijn dat meer salaris betekent dat zorgpersoneel minder uren gaat werken, hebben de zorgaanbieders een groot probleem. Ze hebben nu al te kampen met personeelstekorten. Nieuwe medewerkers die de weggevallen uren opvangen, zijn niet direct beschikbaar. In relatie tot dit onderwerp is de tien procent prijscompensatie die het zorgpersoneel in de UMC’s nu krijgt dus een interessante testcase. Het is afwachten wat daar gaat gebeuren.

Tot zover voor nu, ik neem even een week kerstpauze. Mijn volgende blog staat hier op maandag 2 januari 2023. Fijne dagen iedereen.

Delen