Meer maagbloedingen na bezuinigen

Sinds de vergoeding voor maagbeschermers in 2012 is beperkt, is het aantal maagbloedingen onder gebruikers van deze medicijnen met 16 procent. Dat meldt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

 

 

Naar schatting 2600 gebruikers van ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s zoals ibuprofen en diclofenac) kregen in 2012 een maagbloeding omdat ze geen maagbescherming gebruikten. Dat zijn er 360 meer dan in 2011.  Deze stijging komt mogelijk door de beperking van de vergoeding van maagbeschermers die per 1 januari 2012 is ingevoerd. Dat zegt Stichting Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), dat de gevolgen onderzocht van deze overheidsmaatregel.

“Het ministerie van Volksgezondheid schatte in 2011 dat het 75 miljoen euro zou schelen als maagbeschermers bij kortdurend gebruik niet meer worden vergoed”‘, stelt IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel. “Maar de vraag is of dit ten koste mag gaan van bijna 400 mensen die een maagbloeding krijgen. Los van de gevolgen voor hun gezondheid, kost dit natuurlijk ook geld.” Het IVM heeft niet onderzocht om welke bedragen het precies gaat, maar roept nu dus het ministerie op dit uit te zoeken.

Lees het rapport (pdf).

 

 

Delen