Meer zorg bij gemeente en familie

Een groot deel van de zorg voor mensen met geestelijke en lichamelijke beperkingen komt voor rekening van gemeenten. Ook wordt een groter beroep gedaan op hun familieleden. Dat meldt nu.nl naar aanleiding van de presentatie van de uitwerking van de kernvisie op de langdurige zorg door staatssecretaris Van Rijn op donderdag.

 

De overheid wil de voortdurend stijgende kosten van de AWBZ terugbrengen, onder andere door veel taken zoals zorg voor ouderen en gehandicapten over te hevelen naar gemeenten en familie. Een ander belangrijk doel is om mensen langer thuis te laten wonen. Het kabinet hoopt met de hervormingen 3,5 miljard euro per jaar te gaan besparen.

Volgens Van Rijn moet de familie eerst kijken in hoeverre men zelf kan zorgen en betalen en daarna nagaan of de  omgeving kan helpen. In laatste instantie kunnen gemeente of de AWBZ voorzien in behoeften.

Er wordt de gemeenten 50 miljoen euro beschikbaar gesteld om wijkteams op te richten en zorgverzekeraars zullen zich verder ontfermen over de thuisverpleging en wijkverpleegkundigen. Het persoonsgebonden budget blijft onder strenge voorwaarden bestaan.

Lees verder bij nu.nl.

Delen