Mens en robot samen

Pim den Boer (22) uit Maastricht is vierdejaars geneeskunde

De deurbel gaat en er staan twee ambulanceverpleegkundigen aan je voordeur: “Gaat u rustig zitten, over twee minuten krijgt u een infarct.” Vragend kijk je hen aan, waarna de verpleegkundige vervolgt: “We kregen een melding van uw Apple Watch, die door de afwijkende metingen een infarct bij u voorspelt.” 

Over een paar jaar kan dit voorbeeld van Lucien Engelen zomaar eens realiteit zijn. Technologische toepassingen zoals kunstmatige intelligentie, telemedicine, 3D-printing, VR/AR en robotica gaan de zorg veroveren.

De kracht zit hem vooral in het kruisen van deze ontwikkelingen. Dat zie je bijvoorbeeld in nieuwe medische apps die lichamelijke me-
tingen van de wearables analyseren met kunstmatige intelligentie. Ondanks dat het complex klinkt, kan het medische zaken juist simplificeren. Ondanks dat het duur klinkt, kan het de zorg goedkoper maken. En ondanks dat patiënten bang zijn het ‘menselijke contact’ te verliezen, kunnen deze technologieën juist de standaardprocessen overnemen, waardoor er meer tijd is voor de persoon. 

Technologische toepassingen gaan de zorg veroveren

Waarom al die (para-)medici opleiden als technologie zo veel taken ondersteunt of vervangt? Wij worden in grote aantallen opgeleid maar na jarenlange studies kan er toch een tekort aan werkplekken en een overschot aan (para-)medici ontstaan. Wat heb je aan een constant aantal radiologen als kunstmatige intelligentie een röntgenfoto beter en goedkoper kan beoordelen en een deel van de radiologen kan vervangen? 

Of de technologie (para-)medici op de korte termijn vervangt, weet ik niet. Maar laten we er nu vast op anticiperen en de ontwikkelingen omarmen. Door samen te werken met de technologie kunnen we de kracht van mens en robot bundelen. Sta jij hier ook voor open?

Delen