#MeToo onder artsen en co-assistenten

Seksueel grensoverschrijdende situaties komen ook op de werkvloer van artsen en co-assistenten vaak voor. Dat blijkt uit een enquête van Medisch Contact en Arts in Spe. Aan de enquête deden 3098 artsen en 440 geneeskundestudenten en co-assistenten mee.

Bijna 30 procent van de artsen en studenten die reageerden op de enquête, maakte ooit een seksueel grensoverschrijdende situatie mee op de werkvloer. Meestal waren het vrouwelijke artsen die het overkwam. Bij bijna driekwart van de respondenten die een seksueel grensoverschrijdende situatie meemaakten, ging het om grapjes en opmerkingen die over hen werden gemaakt. Daar bleef het niet bij; 60 procent van de respondenten die grensoverschrijdende situaties meemaakten, meldde (ook) ongewilde aanrakingen. Andere seksueel grensoverschrijdende situaties, zoals grensoverschrijdende relaties of seks tegen de wil, werden minder vaak genoemd. Wél lijken afbeeldingen en teksten die worden verspreid via social media en mail in opmars te zijn.

Bij bijna de helft van de reagerende artsen die een seksueel grensoverschrijdende situatie meemaakten, gebeurde dit tijdens de coschappen. Ook de geneeskundestudenten en vooral de coassistenten van nú melden in de enquête dat zij seksueel grensoverschrijdende situaties meemaken in de opleiding en op de werkvloer. 20 procent van de reagerende artsen in spe heeft hiermee te maken gehad; coassistenten melden dit twee keer zo vaak als geneeskundestudenten. Voor coassistenten lijkt er maar weinig te verbeteren; in onderzoeken door De Geneeskundestudent in 2013 en 2006 meldt een vergelijkbaar percentage respondenten dat zij te maken hebben gehad met seksuele intimidatie.

Bronnen: Medische Contact en Arts in Spe

Delen