Mijn Auto – Klassiekers

Van alle autoliefhebbers die op deze plek zijn geportretteerd, is huisarts/opleider Karel Bos (61) de eerste die liever op de fiets dan achter het stuur zit. Gezien zijn specialisme – voeding en leefstijl – niet zo verrassend. “Zelfs visites afleggen doe ik fietsend, want dat gaat gewoon veel sneller dan met de auto.”

Tekst: Monique Bowman | Beeld: De Beeldredaktie/Sander Koning

Hij mag dan minder van het rijden zijn, het sleutelen aan oldtimers doet de sportieve huisarts wél graag. Hij bezit drie klassiekers die een speciale plek in zijn hart innemen: een VW Kever uit 1955 (“op mijn elfde gekocht, we zijn dus al vijftig jaar samen!”), een Citroën DS Break Familiale uit 1971 en een DS Pallas uit 1972.

Huisartsen in spe krijgen als bonus altijd een cursusje pech onderweg van Bos, die in een ver verleden liefst automonteur wilde worden. “Er zijn veel overeenkomsten tussen autotechniek en geneeskunde. Ik heb zelfs weleens een mankement met mijn stethoscoop opgespoord.”

Hoewel de Amersfoorter geen nerveus type is, is er één gebeurtenis die hem iedere keer weer stress oplevert: de verplichte tweejaarlijkse apk voor zijn twee Franse ‘godinnen’. “Tot ik het bericht krijg dat de DS’en zijn geslaagd, loop ik met klamme handen rond.”

Delen