Mijn auto – Renault Ondine

Sinds 2009 staat deze lichtblauwe Fransoos (“mijn absolute trots”) in de garage van huisarts Manda van de Ven-de Ridder (46). 

Tekst: Monique Bowman | Beeld: De Beeldredaktie/Bart van Overbeeke 

“Ik heb deze Ondine, een luxeversie van de Renault Dauphine, overgenomen van mijn vader die hem op zijn beurt weer van een familielid had. En ja, het zou leuk zijn als mijn kinderen er later óók weer van kunnen genieten.”

Dankzij het feit dat alle documentatie altijd keurig is bewaard, bezit Van de Ven niet alleen de originele aankoopbon (“er is destijds 5.765 gulden voor betaald”) maar ook de oude reclamefolder: een rijk geïllustreerd pamflet met daarin lof voor het ‘jeugdige voorkomen’ dat ‘tot in de kleinste details de sfeer van Parijs ademt’.

‘Het zou leuk zijn als mijn kinderen er later óók weer van kunnen genieten’

Ook het ‘pittige karakter’ wordt uitgebreid geprezen. “In de folder staat dat het een wagen met temperament is, wat grappig is als je bedenkt dat ik de Ondine in deze tijd juist koester om zijn langzame karakter.”

En dus legt de Brabantse huisarts graag visites af in haar Franse klassieker, om tussen de bedrijven door achter het stuur even heerlijk tot rust te komen. “Maar, zeg ik er meteen bij: ik pak de Ondine met mooi weer alleen als er back-up is in de praktijk. Want het blijft toch een bijna zestig jaar oude auto, er helemaal op vertrouwen durf ik niet.”

Delen