Mijn auto – Volkswagen Kever

Op een dag in 1991 kwam vader en huisarts Pronk, inmiddels 86, ‘er gewoon mee thuis’. “Het was echt een verrassing”, zo blikt Wendela Leeuwenburgh-Pronk (41, kinderarts) terug. De koningsblauwe klassieker uit 1974 was bij de aankoop oranje, maar samen met een volledige revisie en nieuwe banden, kreeg de auto ook een nieuwe, meer tijdloze kleur.

tekst: Anouk Brinkman | Beeld: Stephan Tellier

Dat bleek een geluk bij een ongeluk te zijn, want enige tijd later stonden twee gewapende agenten midden in de wachtkamer van de praktijk aan huis, op zoek naar de eigenaar van een oranje Volkswagen Kever. Die nacht was er een verkeersongeluk gebeurd waarna de dader in een oranje Kever was doorgereden. Na inspectie concludeerde de politie dat de Kever in de garage niet in één nacht overgespoten kon zijn; de verf was niet meer nat.

‘We gebruiken de auto voor tourritjes. Ermee op vakantie gaan zou ik niet durven’

Behalve dit onfortuinlijke moment, heeft Leeuwenburgh-Pronk niets dan goede herinneringen aan de Kever. “Zodra ik mijn rijbewijs had, mocht ik er meteen in rijden; mijn vader moedigde me actief aan. Inmiddels rijden mijn drie jonge kinderen er ook in. Niet echt, want achterin zitten geen autogordels, maar dan doen ze alsof ze aan het rijden zijn.” Op de teller staat nog geen honderdduizend kilometer. “We gebruiken de auto voor tourritjes. Ermee op vakantie gaan, zou ik niet durven. Ik heb ook een Volvo, als je dat gewend bent kies je liever voor comfort.”

Delen