Mijn bijbaan – telefonische triage

Wie Pim Laan
Leeftijd 23
Studie zesdejaars geneeskunde
Bijbaan telefonische triagebij Huisartsenposten Amsterdam
Aantal uren 5 à 6 uur per week
Verdiensten circa € 400,- per maand

Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: Diederik van der Laan

 

“Alle telefoontjes voor de Huisartsenposten Amsterdam komen binnen op één centrale locatie. Daar werken vooral doktersassistenten en geneeskundestudenten als triagist. Aan de hand van het verhaal van de beller en een gestandaardiseerd systeem (NTS) bepaal je de urgentie van de situatie. Daarna kun je een consult op een van de huisartsenposten in Amsterdam afspreken, maar ook een huisbezoek of een telefonisch consult met een van de dienstdoende huisartsen. Is er geen reden tot directe actie, dan geef je een advies en een vangnet. Bij acute situaties, zoals cardiale klachten of tekenen van een CVA, kun je zelfstandig een ambulance inschakelen. Bij twijfel heb je altijd contact met de regie-arts.

‘In korte tijd maak je kennis met veel ziektebeelden en mensen’

Het werk is enorm afwisselend. Je krijgt te maken met een breed scala aan casuïstiek, van psychiatrische patiënten en mensen met sociale problemen tot mensen met gebroken ledematen. Ik ga met plezier naar mijn werk en leer elke dienst nieuwe dingen. Je werkt als triagist redelijk zelfstandig en hebt weinig contact met collega’s aangezien iedereen druk aan het telefoneren is. Er is wel veel contact met de dienstdoende regie-arts.

Deze bijbaan is ideaal. Ik werk een dagdeel in het weekend en maak in die korte tijd kennis met veel verschillende ziektebeelden en mensen. Daarbij worden je communicatievaardigheden regelmatig op de proef gesteld. Ook nuttig voor de co-schappen die ik momenteel loop.”

Delen