Mijn huis – Den Dolder

Wie Martien Repko (50, psychiater) en Sander Dorgelo (53, managementcommunicatietrainer) met hun kinderen Julius (17), Boaz (14) en Amélie (11). Huis vrijstaand in Den Dolder (Utrecht). Bouwjaar 2010. Wonen hier sinds 2010.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Ed van Rijswijk

 

Oostenrijkgangers herkennen ’m misschien wel, de kachel die het middelpunt vormt van de huiskamer van de familie Dorgelo-Repko. De in het oog springende warmtebron – in menig Alpenhotel een vertrouwd gezicht, maar in Nederland (nog) niet wijdverbreid – is inderdaad allesbehalve een gewone kachel, beaamt Martien Repko.

Klik op de afbeelding om meer foto’s te bekijken

Dochter Amélie zet de woorden van haar moeder kracht bij door boven op het in zachte aardetinten gestucte bouwwerk te klimmen en te gaan liggen. Ze blijkt niet de enige van het gezin die graag zit, hangt of ligt tegen of op de reuzenkachel. “We hoeven hem maar een paar uurtjes per dag aan te doen om de hele dag te profiteren van de warmte die de lemen muren afgeven”, vertelt Martien. Haar man vult aan dat ze dankzij de leemkachel zeer milieuvriendelijk stoken. “Door het gesloten verbrandingssysteem is de uitstoot minimaal. En we gebruiken houtbriketten in plaats van houtblokken, dat geeft minder geuroverlast voor de buurt.”

Na twaalf jaar polderlandschappen toe aan verandering

Groen en duurzaam wonen. Het blijkt een onderwerp dat Martien en Sander na aan het hart ligt. Ze vertellen over hun vorige, zelf ontworpen huis in Purmerend dat deel uitmaakte van een ecologisch project. Hoe fijn ze ook dáár woonden, maar hoe ze, na twaalf jaar polderlandschappen, toe waren aan verandering. “Sander komt oorspronkelijk uit Laren, die wilde graag weer bos om zich heen”, verklaart Martien. Ze voegt eraan toe dat ook de wens om hun kinderen naar De Werkplaats in
Bilthoven te sturen, zeven jaar geleden een rol speelde bij de beslissing om te verkassen richting Utrechtse Heuvelrug.

Dankzij in totaal maar liefst zestien extra geplaatste ramen in de gevels van de drie verdiepingen en een bijzondere, met spiegels omklede lichtkoepel in de uitbouw – een idee van Sander – is het uitzicht overal vanuit het huis groener dan groen te noemen. Het ‘Oostenrijkse gevoel’ dat de kachel oproept, wordt nog eens versterkt door de massief eiken deuren en trappen die het echtpaar in het hele huis liet plaatsen. Martien verklapt dat ze desalniettemin elk jaar weer uitkijkt naar de zomer, hoezeer ze ook geniet van het samen binnen zitten rondom de kachel. “Want dan kunnen we weer heerlijk naar buiten. Ik kom nergens zo tot rust als in onze eigen bostuin.”

 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*