Mijn huis - IJsselmuiden - Arts en Auto

Mijn huis – IJsselmuiden

Wie Jaap-Wim Spaargaren (48, tandarts) en Marilène Spaargaren-Franssen
(47, praktijkondersteuner). Huis vrijstaand herenhuis (Huize Stadtwijck, gemeentemonument) met praktijk aan huis in IJsselmuiden. Bouwjaar 1880. Wonen hier sinds 1996.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Ed van Rijswijk

 

Dat je het, op het gebied van ‘mond-en-gebits-hebbedingetjes’, niet zo gek kunt bedenken of het bestáát, bewijst de inhoud van de zes grote vitrinekasten in de tandartspraktijk van Jaap-Wim en Marilène van Spaargaren. De laatste wijst naar haar man en vertelt dat vooral hij degene is die in de loop der jaren de vermakelijke collectie heeft verzameld. “Jaap-Wim vindt altijd en overal wel iets dat met ons vak te maken heeft. Het probleem is dat al die kasten inmiddels bomvol zitten, en dat Ikea dit model vitrines niet meer verkoopt.”

Klik op de afbeelding voor meer foto’s

Normaliter draait het in deze rubriek natuurlijk om huizen, niet om praktijken. Maar in IJsselmuiden kunnen we er niet omheen, want bij de familie Spaargaren lopen wonen en werken al meer dan twintig jaar door elkaar. Via de grote praktijkruimte (“we hebben in de loop der jaren steeds weer verbouwd en aangebouwd, we begonnen hier ooit met twee ruimten”) stappen we zó de flinke woonkeuken binnen van hun statige herenhuis in het pal tegenover Hanzestad Kampen gelegen IJsselmuiden.

Jaap-Wim vertelt dat hij, als ze het moesten overdoen, zonder aarzelen wéér voor een praktijk aan huis zou kiezen. “Zelfs in weken dat we meer dan zestig uur moesten werken, hebben onze kinderen ons nooit hoeven missen. We hoefden immers maar één deur door en we waren al bij ze. Voor hun gevoel waren we altijd thuis.”

‘Wonen en werken lopen hier al meer dan twintig jaar door elkaar’

Dat privé en werk onder het monumentale dak met elkaar verweven zijn, blijkt ook uit het feit dat sommige patiënten en collega’s (of partners van laatstgenoemden) in ambachtelijke zin hebben bijgedragen aan het woongenot van het echtpaar. Marilène zegt het niet meer dan logisch te vinden dat ze het principe ‘buy local’ (ook) huldigen als het gaat om de keuze voor bijvoorbeeld een timmerman of schilder.

Terwijl het echtpaar de hoge en lichte, serreachtige aanbouw aan de achterzijde laat zien (“het zitje bij de haard hier is een van onze favoriete plekken”), schiet Jaap-Wim tóch nog een nadeeltje te binnen van een praktijk aan huis: namelijk dat er dagen zijn dat je als ‘thuiswerker’ geen stap buiten de deur zet. “Maar daar heeft Marilène gelukkig iets op bedacht door me een hond te geven.”

 

Één Reactie Reageer zelf

  1. F.Bieshevel-Snellen
    Geplaatst op 4 februari 2018 om 16:14 | Permalink

    Ik ben weg van de keukenkrukken. Wil graag weten welk merl en waar te koop .